Jagodna marmelada z banano
Print Friendly, PDF & Email

Jagodna marmelada z banano, ki smo ji dodali tudi breskev, je vitaminsko zelo bogata. Z minimalnim dodatkom belega sladkorja in brez dodatkov raznih strjevalnih (želirnih) sredstev, ostane vonj in okus marmelade po jagodah praktično spremenjen. Marmeladi banane in breskev dodamo zato, da je gostota marmelade večja, saj se, zaradi uporabe minimalne količine sladkorja in neuporabe strjevalnih sestavin, marmelada sicer ne bi strdila. Priporočljivo je, da marmelado polnimo v manjše kozarce, odprti kozarec pa shranimo v hladilniku in porabimo v enem tednu.

Jagode vsebujejo veliko vitamina C, vitamina A in K, beta karotena, različne sadne kisline, veliko pa železa, natrija, kalija, mangana, fosforja … Banane vsebujejo zelo malo maščob, so pa bogate z vitamini A, B1, B2, B6, C in D ter vsebujejo veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. Breskve imajo ogromno rudninskih snovi, kot so: kalij, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Izjemno so bogate z vitaminom A in vitamini B-kompleksa. Vsebujejo tudi C-vitamin in folno kislino.

Pripomočki za kuhanje jagodne marmelade z banano

  • posoda za pranje jagod
  • cedilo
  • nož
  • lonec
  • palični mešalnik
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • kozarci s pokrovčki za vlaganje
  • lij
  • kuhinjska krpa za pokrivanje
  • etikete in pisalo

Sestavine za kuhanje jagodne marmelade z banano

Za enajst 156 ml kozarcev:

  • 1500 g očiščenih jagod
  • 500 g olupljenih banan
  • 4 srednje velike breskve
  • 100 g sladkorja

Postopek kuhanja jagodne marmelade z banano

Jagode dobro operemo, odstranimo zeleni del, jih prerežemo in odstranimo vse nagnite dele jagod, da ne pokvarimo okusa marmelade.

Očiščene jagode stresemo v lonec, dodamo olupljene in na kolobarje narezane banane, olupimo tudi breskve in jim odstranimo koščice ter jih narezane na manjše kose dodamo k jagodam in bananam.

S paličnim mešalnikom že pred kuhanjem vse skupaj zmiksamo, da dobimo tekočo zmes in nam ni potrebno dodajati vode.

Lonec postavimo na štedilnik in sadju dodamo sladkor, na zmernem ognju, med stalnim mešanjem marmelado kuhamo 45 minut.

Ko je marmelada kuhana, jo še vročo začnemo polniti v čiste kozarce, priporočljivo je, da kozarce, pred polnjenjem, segrejemo v pečici na 40°C, da nam pri polnjenju ne počijo, lahko pa jih polnimo na kovinski podlagi in s tem prav tako preprečimo, da bi kozarec počil.

Napolnjene in zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na glavo, da se razkužijo tudi pokrovčki, potem vse kozarce pravilno obrnemo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ali odejico, kozarce pustimo pokrite preko noči, da se počasi ohlajajo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in letnici polnjenja.

Ne pozabite, priprava ozimnice se začne že spomladi in med prvimi pridelki so jagode. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor