Preprosti in zdravi bučni piškoti z mandlji
Preprosti in zdravi bučni piškoti z mandlji so enostavni za pripravo in ker ne vsebujejo sladkorja, so primerni za zdravo sladkanje, brez slabe vesti pa jih lahko ponudimo tudi malčkom. Pečeni imajo prijetno hrustljavo skorjico, sredico pa mehko, kasneje ko jih hranimo v škatli za piškote, pa se zmehčajo. Za kontrast med teksturami takrat poskrbijo mandlji.
Pripomočki za bučne piškote z mandlji:
- soparnik ali posoda za kuhanje na sopari
- deska
- nož
- skleda
- mešalnik
- tehtnica
Sestavine za bučne piškote z mandlji:
- 300 g mesa buče (uporabila sem maslenko*)
- 2 jajci
- 1 banana
- ščep cimeta
- ščep kardamoma
- ščep soli
- 1 žlica strte posušene stevie (lahko pa uporabimo tudi kupljeno stevio v prahu)
- 160 g polnozrnate moke
- 1 žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
- pest mandljev
*Za te bučne piškote sem uporabila maslenko, ki pa se je očitno skrižala z drugo vrsto buče in ni tipični predstavnik svoje vrste, kar se vidi po nagubani površini ploda, meso pa je bilo tako kot pri običajni maslenki.
Postopek za bučne piškote z mandlji:
Za bučne piškote z mandlji najprej odrežemo malo več kot 300-gramski kos buče in mu z nožem odstranimo lupino. Odstranimo tudi semena, ostalo meso pa narežemo na koščke. Postavimo jih v soparnik ali v posodo za kuhanje na sopari in jih skuhamo do mehkega.
Medtem v terilniku stremo posušene liste stevie (lahko pa uporabimo tudi kupljeno stevio v prahu).
V skledo ubijemo 2 jajci in jima dodamo strto stevio, cimet in kardamom. Vse skupaj zmešamo z mešalnikom. Tokrat ne bo nastala taka puhasta jajčna pena, kot če bi dodali običajni beli ali rjavi sladkor.
Z vilico pretlačimo banano in jo dodamo ter ponovno premešamo.
Buča, ki se je do zdaj že zmehčala, naj se rahlo ohladi, nato pa tudi to pretlačimo z vilico in jo dodamo v skledo ter premešamo.
Naši bučni piškoti so na pol že pripravljeni – dodati jim moramo še preostale suhe sestavine. Natehtamo 160 g polnozrnate moke, ščep soli in 1 žličko pecilnega praška iz vinskega kamna. Vse dobro premešamo in postopno dodajamo k bučni zmesi v skledi. Lahko mešamo z mešalnikom.
V ponvi suho prepražimo mandlje, jih grobo sesekljamo in vmešamo v testo za bučne piškote.
Iz nastale mase na pekač oblikujemo kupčke, ki jih rahlo potlačimo z žlico ali mokrimi prsti. Bučne piškote pečemo približno 20 minut na 160 °C. Preden jih shranimo v škatlo za piškote, jih ohladimo. Nasvet: zraven se prileže skodelica čaja ali rastlinskega napitka (lahko pa seveda tudi navadnega mleka). 😉
Dober tek!
Save