Lešnikovo pecivo brez moke in sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

To pecivo sem spekla prav za posebno osebo, ki zaradi težke bolezni ne sme uživati moke, sladkorja in še marsičesa. A je vseeno zelo sladkosneda. Kako ji polepšati dan in poskrbeti, da se bo lahko posladkala?
Pa sem malo razmislila in nastalo je lešnikovo pecivo brez moke in sladkorja, ki je zelo rahlo in mehko, zaradi dodanih malin, pa tudi zelo sočno. In takšno ostane dlje časa (shranjeno pokrito). Priprava pa je zelo enostavna in hitra. Lešnikovo pecivo brez moke in sladkorja nam je bilo vsem zelo všeč, verjamem, da bo tudi vam. Le poskusite ga.

Pripomočki za lešnikovo pecivo brez moke in sladkorja

  • 2 skledi za pripravo mase
  • vilice
  • žlica ali silikonska lopatka
  • električni mešalnik
  • pekač velikosti 13*30 cm
  • papir za peko
  • pečica
  • sekljalnik (ni obvezen, če imate že zmlete lešnike)

Sestavine za lešnikovo pecivo brez moke in sladkorja

  • 200 g lešnikov (celih ali mletih)
  • 2 banani
  • 2 jajci
  • 1 jedilna žlica vaniljevega ekstrakta (lahko tudi semena vanilje)
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 150 g malin (zamrznjenih ali svežih; lahko tudi katerokoli drugo sadje)

Priprava lešnikovega peciva brez moke in sladkorja

Pečico vklopimo in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacija).

Najprej zmeljemo lešnike (če nimamo že mletih). Zmeljemo jih pri najvišji hitrosti, kar se da, čim bolj. Dobimo ‘lešnikovo moko’. Zmletim lešnikom dodamo še pecilni prašek, mleti cimet in vse skupaj premešamo. Namesto lešnikov bi lahko uporabili tudi orehe, mandlje, pekan orehe, …

Banani olupimo in ju z vilicami dobro zmečkamo. Bolj zreli banani bomo uporabili, bolj bosta sladki in posledično bo bolj sladko tudi lešnikovo pecivo.

Jajci s pomočjo električnega mešalnika pri najvišji hitrosti stepemo. Stepamo približno 3-4 minute, da jajčna zmes postane rahla, puhasta. Dodamo vaniljev ekstrakt in zmečkani banani. Ponovno na hitro zmiksamo, samo toliko, da se sestavine združijo.

Sedaj med mešanjem dodamo zmlete lešnike s pecilnim praškom in mletim cimetom. Dobro zmešamo, da dobimo enotno, rahlo zmes.

Dodamo maline (če uporabite zamrznjene, dodajte kar zamrznjene). Namesto malin lahko uporabite praktično katerokoli sadje: borovnice, jagode, jabolko, hruške, breskve, … Večje sadje pred uporabo le narežite na manjše koščke.
Maline v maso nežno vmešamo ročno.

Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj enakomerno razporedimo zmes za lešnikovo pecivo brez moke in sladkorja. Potisnemo v pečico in pecivo pečemo cca. 30 minut (160 °C, ventilacija), toliko, da se lepo zlato rjavo zapeče.

Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in pustimo v pekaču, da se ohladi.

Ohlajenega narežemo na bodisi rezine ali pa koščke.

Prijetno sladkanje brez slabe vesti vam želim.

Tisti, ki ne smete uživati moke, vabim, da poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor