Shranjevanje kuhanega golaža v kozarcu
Print Friendly, PDF & Email

Včasih se zgodi, da slučajno ali pa namenoma skuhamo (pre)veliko količino golaža in takrat lahko na enostaven način, po postopku vročega vlaganja v steklene kozarce, ki jih zapremo z novimi pokrovčki, da res dobro tesnijo, ta presežek jedi shranimo za kasneje. Hrana po postopku vročega vlaganja ostane okusnejša, kakor če jo shranjujemo z zamrzovanjem. Pa tudi pogrevanje je enostavnejše, saj kozarec le odpremo in vsebino pogrejemo.
V razmislek – po enakem postopku vlagamo tudi različne sokove, marmelade, kompote … Manj znano pa je vroče vlaganje že kuhanih jedi.

Že nekoč so napredne gospodinje, tako shranjevale že kuhane jedi in celo namensko skuhale večjo količino golaža in ga shranile za dni, ko niso imele časa. Jaz sem tako skuhala in vroče vlagala različne jedi za na dopust, ko smo kampirali, da so bile jedi raznovrstne, okusne ter kosilo hitro na mizi, prednost vročega vlaganja je tudi preprost prenos kuhanih jedi.

Shranjevanje kuhanega golaža

 

Shranjevanje golaža v kozarcu – pripomočki

  • kozarci za vlaganje s pokrovčki

Shranjevanje kuhanega golaža v kozarcu – sestavine

  • poljuben golaž v poljubni količini

Shranjevanje kuhanega golaža v kozarcu – postopek

Najprej pripravimo čiste steklene kozarce in nepoškodovane pokrovčke, kovinski pladenj, da bomo na njem polnili vroč golaž (zaradi kovinske podlage kozarci zaradi vročine ne bodo počili) in lij ter zajemalko.

Ko golaž še vre, ga pričnemo nalagati v kozarce.

Shranjevanje kuhanega golaža

Ko posamezni kozarec napolnimo do vratu, kozarec dobro zapremo s pokrovčkom in kozarec za 3-5 minut obrnemo na glavo, nato ga ponovno obrnemo pravilno in napolnjene ter zaprte kozarce z golažem pokrijemo z odejo, da se bodo počasi ohlajali. Ohlajanje lahko v topli kuhinji traja tudi do 12 ur.

Shranjevanje kuhanega golaža

Ohlajene kozarce z golažem opremimo z napisom kaj vsebuje in datumom shranka.

Tako napolnjene in ohlajene kozarce shranimo v shrambo ali v hladilnik, njihova uporaba pa je najmanj 2 meseca.

Shranjevanje kuhanega golaža

Iznajdljiva gospodinja si čas in kakšen korak prihrani tako, da določene jedi pripravi in shrani za dni, ko ji primanjkuje časa. Lučka Glaser

Nekaj idej za pripravo golaža:

In še nasveti za vroče polnjenje že pripravljenih kuhanih živil:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

One thought on “Shranjevanje kuhanega golaža v kozarcu

  • 31. januarja 2024 pri 20:23
    Permalink

    Jaz vlagam na isti način, nikoli pa še nisem kozarcev polagala na kovinski pladenj, pa mi ni nobeden kozarec počil. Kozarce pa pustim obrnjene na glavo dokler se ne ohladijo, po navadi drugi dan.

Dodaj odgovor