Jagodno borovničeva marmelada z banano
Print Friendly, PDF & Email

Letos v moji kuhinji nastajalo drugačni okusi marmelad in vsi po vrsti so me prijetno presenetili. Tokrat sem kombinirala domače jagode, ki sem jih v zgodnji pomladi nabrala na domačem vrtu in zamrznila za kasnejšo uporabo in sveže nabrane borovnice in, ker mi je banana v marmeladi postala priljubljen dodatek, sem poleg dodala še to.
Priprava je enostavna, okus pa očara. Naredite jo in dopolnite vašo ozimnico z jagodno borovničevo marmelado z banano.

Pripomočki za pripravo jagodno borovničeve marmelade z banano

 • posoda za kuhanje
 • kuhinjska tehtnica
 • nož
 • lij
 • kuhalnica
 • zajemalka
 • manjša skodelica
 • žlica
 • metlica za stepanje
 • 6 x 228 ml kozarčkov za vlaganje s pokrovom (ali druga poljubna velikost kozarcev)
 • odeja
 • štedilnik
 • palični mešalnik

Priprava jagodno borovničeve marmelade z banano

Za 6 steklenih kozarčkov po 228 ml:

 • 400 g jagod
 • 400 g borovnic
 • 200-250 g banan (2 banani)
 • 200 g sladkorja
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
 • želirno sredstvo z oznako 3:1
Opomba avtorice

Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 …

In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1000-1250 g sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava jagodno borovničeve marmelade z banano

Pripravimo si sadje. Jagodam odstranimo zelene listne dele in jih operemo, če so na njih morebitni deli prsti (moje so bile zamrznjene, zato sem ta del že opravila predhodno), borovnice pregledamo in odstranimo morebitne vejice, liste. Banani olupimo in narežemo na kolobarje. Jagode, borovnice in banano damo v posodo v kateri bomo kuhali marmelado.

Odmerimo sladkor in ga 2-3 žlice shranimo posebej, v manjšo skodelico.

Preostalega stresemo k sadju v posodi. Dodamo tudi vaniljev sladkor.

Vse skupaj pristavimo na štedilnik, premešamo in počasi segrevamo do vretja. Če bi se vmes pojavile kakšne pene, nič hudega, s počasnim kuhanjem bodo izginile. Pri tem mešamo, da se sladkor stopi in, da se marmelada slučajno ne bi prismodila.

Ko zavre, marmelado kuhamo 15 minut. V tem času naj jagodno borovničeva marmelada z banano počasi in nežno vre. Vmes jo večkrat premešamo. V tem času si pripravimo in očistimo ter osušimo kozarčke v katere bomo shranili marmelado. Pripravimo si tudi pokrovčke.

Svetujem vam, da pokrovčke vedno uporabite nove, le tako boste vedeli, da dobro tesnijo. Steklene kozarčke pa lahko brez skrbi uporabite večkrat.

Po 15 minutah kuhanja jagodno borovničevo marmelado spasiramo s paličnim mešalnikom. Lahko le delno, lahko pa povsem. Jaz jo povsem, saj nam je takšna marmelada ljubša.

Počakamo, da zavre nazaj, nato pa v marmelado vmešamo želirno sredstvo z oznako 3:1, ki smo ga zmešali skupaj s sladkorjem, ki smo ga na začetku odvzeli od celote. Sama želirno sredstvo najraje vmešam kar z metlico za stepanje, lahko pa to storite tudi s kuhalnico. Pozorni bodite le na to, da ga boste hitro in dobro vmešali.

Po tem, ko smo marmeladi dodali še želirno sredstvo, ob nežnem vrenju vse skupaj pokuhamo še za 3 minute (oz. po navodilu proizvajalca želirnega sredstva), nato pa lahko jagodno borovničevo marmelado z banano napolnimo v steklene kozarčke, ki smo jih pripravili.

Segrevanje kozarčkov pred polnjenjem ni potrebno, pazite le, da bodo med polnjenjem postavljeni na kovinski podlagi (sama jih postavim na odcejalno površino kuhinjskega lijaka), saj tako ne bodo počili.
Sama marmelado v kozarce napolnim tako, da z zajemalko zajemam marmelado, ki jo vlivam v lij, ki ga vtaknem v kozarec, ki ga polnim.

Napolnjene kozarce  jagodno borovničeve marmelade z banano zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih postavimo na površino, ki jo pogrnemo z odejo ali večjo brisačo in jih z njo tudi pokrijemo. Tako pokrite kozarce z borovničevo marmelado s cimetom pustimo, da se počasi ohlajajo. Sama jih pustim tako pokrite 2-3 dni.

Ohlajeno marmelado opremimo z napisom kaj je v kozarčku, poleg je pametno pripisati tudi letnico. Marmelado hranimo v suhem in temnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.

 

Primerna je za uporabo v obliki namaza na kruhu, ali pa z njo obogatimo sladice, palačinke, cesarski praženec

Uživajte v okusu!

Ljubiteljem domačih dobrot iz ozimnice priporočam, da pogledajo tudi recepte za:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor