Češnjeva marmelada z banano
Print Friendly, PDF & Email

Češnjeva marmelada z banano je nastala nekako spontano. V vsej poplavi češenj, ki jim kar ni videti konca (hvala, mati narava) in celem šopu banan, ki so bile vsak dan bolj zrele in so kar kričale po tem, da jih nekako porabim, se je v moji glavi porodila zamisel ”kaj pa če …”. In sem.
Združila češnje in banane v okusno marmelado, ki je nekoliko sladko kislega okusa in zelo prijetnega vonja. Se sprašujete zakaj sladko kislega okusa, ko pa so tako češnje kot banane sladke? Preverite med sestavinami. 😉

Sama priprava je enostavna in uporabljenega je zelo malo sladkorja. Poskusite, morda očara tudi vas, mene je in to že med samim kuhanjem, ko je tako lepo dišala. Mmmmm… češnje in banane se res lepo dopolnjujejo med seboj.

Pripomočki za češnjevo marmelado z banano:

 • dve večji posodi za razkoščičenje češenj (ena za pečke, ena za češnje)
 • vilica
 • nož in deska za rezanje
 • manjša skodelica
 • žlica
 • posoda za kuhanje
 • kuhinjska tehtnica
 • kuhalnica
 • metlica za stepanje (ni nujna)
 • 4 x 370 ml kozarčki za vlaganje s pokrovčki
 • štedilnik
 • odeja

Sestavine za češnjevo marmelado z banano

Za 4 kozarčke po 370 ml:

 • 850 g razkoščičenih češenj
 • 450 g zrelejših banan (tehtamo olupljene)
 • sveže iztisnjen sok dveh limon (cca. 1 dl)
 • 150 g sladkorja
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
 • 1 čajna žlička mletega cimeta
 • 1 zavojček želirnega sredstva z oznako 2:1
Opomba avtorice
Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev z oznakami kot sta 1:1 ali 2:1 …

Kaj pomenijo te oznake?

Oznaka 2:1 (to je želirno sredstvo, ki ga potrebujemo v tem receptu) pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja.
Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava češnjeve marmelade z banano

Češnje razkoščičimo, odstranimo tudi vse morebiti nagnite češnje. Češnje lahko razkoščičite na roke, ali pa s pomočjo pripomočka, kakor vam je ljubše in lažje. Meni osebno je veliko lažje (in hitrejše), če to naredim kar na roke.
Po tem olupimo in na kolobarje narežemo ali na manjše koščke nalomimo banane. Banane nato z vilicami na grobo zmečkamo.

Pripravljeno sadje damo v posodo, v kateri bomo kuhali češnjevo marmelado z banano. Dodamo tudi sladkor in pri tem 1-2 žlici sladkorja odvzamemo od celote in ju shranimo za kasneje.

Dodamo tudi vaniljev sladkor in mleti cimet. Limoni prerežemo in iztisnemo njun sok. Limonin sok prilijemo k ostalim sestavinam, ki so že v posodi.

Vse skupaj pristavimo na štedilnik in med mešanjem segrevamo do vretja, ko vsebina v posodi zavre, temperaturo na štedilniku zmanjšamo in ob zmernem vretju kuhamo 15 minut. Mešanje je potrebno, ni pa potrebno mešati ves čas. A vseeno bodite pozorni in ob štedilniku, da se marmelada ne prismodi.  V tem času si lahko pripravite tudi steklene kozarčke in pokrovčke, ki jih dobro in temeljito umijemo in obrišemo.

Po 15 minutah kuhanja, sestavine v posodi zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Sama vsebino popolnoma zmiksam, saj imamo radi takšno marmelado, če imate radi v marmeladi koščke sadja, potem zmiksajte le na grobo.
V kolikor pa marmelade ne želite miksati in želite, da sadje v njej samo razpade oz. se razkuha, enostavno podaljšajte čas kuhanja in, ko bo sadje doseglo želeno stopnjo razkuhanosti, nadaljujte z naslednjim korakom.

Po tem, ko smo marmelado zmiksali, posodo vrnemo nazaj na štedilnik in ponovno segrejemo do vretja. Ko zavre znižamo temperaturo in ob zmernem vretju (marmelada naj nežno brbota) in stalnem mešanju kuhamo še nadaljnjih 15 minut oz., če bi bilo to potrebno, čas kuhanja podaljšajte za toliko časa, da izginejo morebitne pene, ki bi se pojavile med kuhanjem. V tej fazi morate marmelado ves čas kuhanja mešati, saj bo postala vse bolj gosta in možnost, da se prismodi večja.

Po 15 minutah vzamemo sladkor, ki smo ga na začetku odvzeli od celote in vanj vmešamo izbrano želirno sredstvo, ki ga s pomočjo metlice za stepanje vmešamo v češnjevo marmelado z banano. Želirno sredstvo lahko vmešate tudi s kuhalnico, sama pa raje izberem metlico, saj se tako zagotovo izognem morebitnim grudicam, ki bi utegnile nastati ob ne dovolj hitrem vmešavanju želirnega sredstva s kuhalnico.

Po tem, ko smo vmešali želirno sredstvo, češnjevo marmelado z banano pokuhamo še za 3 minute (vmes naj nežno vre), nato pa marmelado že lahko napolnimo v pripravljene in očiščene kozarčke.

Sama si pri tem pomagam z lijem in zajemalko tako, da lij vtaknem v steklen kozarček, ki ga nameravam napolniti in skozi lij s pomočjo zajemalke nalijem marmelado v kozarček. Seveda lahko polnite tudi na drugačen način. Pri polnjenju pazite le na to,  da imate kozarček postavljen na kovinski površini ali pa vanj za čas polnjenja vstavite žlico. Tako vam kozarec pri polnjenju z vročo marmelado ne bo počil.

Ko so napolnjeni vsi kozarčki, jih zaprem s pokrovčki, ki dobro tesnijo. Medtem, ko steklene kozarčke lahko uporabimo večkrat, vam toplo priporočam, da pokrovčkov ne reciklirate s ponovno uporabo, ampak vsakič uporabite novega, saj boste le tako zagotovo vedeli, da pokrovček še vedno dobro tesni in boste tako prepričani, da bo marmelada (ali drug pripravek v vaši ozimnici) še nekaj let nespremenjen ali pokvarjen počakal v vaši shrambi oz. kleti.

Zaprte kozarčke postavimo na površino, ki smo jo pogrnili z odejo in jih vanjo zavijemo. Tako pokrite kozarčke pustimo, da se počasi ohlajajo 1-2 dni.

Ohlajene kozarčke (po želji) opremimo z etiketo in napisom kaj v kozarčkih je, poleg lahko pripišemo tudi letnico, da bomo vedeli kdaj smo marmelado skuhali, saj tako pripravljena marmelada zdrži tudi več let. Shranimo jih v temnem, hladnem in suhem prostoru.

Po odprtju češnjevo marmelado z banano hranimo v hladilniku.


Namažemo jo lahko na kruh, uporabimo v sladicah, kot dodatek palačinkam (priporočam mehke mini palačinke z grškim jogurtom) ali k cesarskemu pražencu, tudi na skutni praženec se lepo poda. Skratka, uporabimo jo lahko kot vsako drugo marmelado. Tudi kar tako, ”na žlico” je odlična. 😉

Upam, da bo tudi vam všeč okus te malo drugačne marmelade iz češenj in banan z dodatkom limoninega soka in cimeta, ki naredite pikico na i k okusu.

Ljubiteljem domačih dobrot iz ozimnice priporočam, da pogledajo tudi recepte za:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor