Bananin kruh s pistacijami in pehtranom
Print Friendly, PDF & Email

Bananin kruh s pistacijami in pehtranom je nastal ob manjšem eksperimentiranju, ko sem imela za porabiti nekaj (pre)zrelih banan in moram reči, da je presegel moja pričakovanja.

Lepo zapečena skorjica bananinega kruha v notranjosti skriva harmonijo okusov.
Sočna sredica tako v sebi združuje nežen in sladek okus banan, katerega popestrijo hrustljave pistacije, vse skupaj pa zaokroži nežen, nevsiljiv okus po pehtranu.

Morda se kombinacija bananinega kruha s pehtranom sliši nenavadno, a verjemite mi, izkazala se je za popolno. In, če niste ljubitelji okusa po pehtranu le-tega enostavno izpustite iz recepta in še vedno boste uživali v okusnem bananinem kruhu s pistacijami.

Pripomočki za bananin kruh s pistacijami in pehtranom

  • 2 skledi
  • vilica
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač velikosti 13×30 centimetrov
  • električni mešalnik
  • blender za mletje ovsenih kosmičev
  • električna pečica

Sestavine za bananin kruh s pistacijami in pehtranom

  • 3 zrele banana
  • 130 g pistacij (praženih, soljenih)
  • 1 zvrhana žlica nasekljanega pehtrana (najbolje svežega, lahko tudi zamrznjenega ali posušenega)
  • 3 cela jajca
  • 60 g masla (naj bo sobne temperature)
  • 60 g sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 130 g navadnega jogurta
  • 1 jedilna žlica vaniljevega ekstrakta
  • 200 g gladke bele moke
  • 130 g ovsenih kosmičev
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • ščep soli

In še:

  • malo masla za mazanje pekača

Priprava bananinega kruha s pistacijami in pehtranom

Pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Banane olupimo in jih v manjšo skledo nalomimo na večje kose in jih z vilicami dobro zmečkamo. Pistacije oluščimo in jih dodamo k zmečkanim bananam in premešamo. Pustimo na strani, banane in pistacije bomo potrebovali na koncu.

Pripravimo si še ovsene kosmiče, katere zmeljemo v ovseno moko.

V drugi posodi zmiksamo maslo, katero naj bo sobne temperature, in sladkor ter vaniljev sladkor. Dobimo testu podobno zmes.

Zmesi dodajamo jajca. Vsakega posebej vmešamo v maso. Na koncu dobimo penasto zmes.

Sedaj dodamo jogurt in vaniljev ekstrakt in ponovno dobro premešamo. Nato pa postopoma, med stalnim mešanjem žlico po žlico dodajamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek.

Po tem, ko smo primešali vso moko, dodamo še zmlete ovsene kosmiče (prav tako postopoma) in jih dobro vmešamo v zmes za bananin kruh.

Zmesi za bananin kruh sedaj dodamo še zmečkane banane s pistacijami in nasekljan pehtran; jaz sem uporabila zamrznjenega. Če imate radi intenziven okus pehtrana, ga lahko dodate malo več, če pa pehtrana sploh ne marate, ga lahko brez težav izpustite iz recepta. Vse skupaj ročno, s pomočjo žlice ali lopatke, dobro vmešajte v zmes.

Zmes za bananin kruh s pistacijami in pehtranom denemo v pekač, katerega smo dobro namazali z maslom (lahko ga tudi samo obložite s papirjem za peko, če vam je ljubše).

Bananin kruh s pistacijami in pehtranom pečemo 60 minut v predhodno ogreti pečici na 170 °C (ventilacijska pečica).

Ko je bananin kruh pečen, je najboljše, da počakamo, da se malce ohladi, nato pa ga narežemo in postrežemo. Odličen je še malo topel, a prav tako tekne povsem ohlajen.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor