Fižolova juha s testeninami
Fižolova juha s testeninami me spomni na mojo babico. Še dobro, da me je naučila, kako se jo pripravi. Juha odličnega okusa in še nasitna povrh, je gotova v dobre pol ure. Babica nam je poleg postregla s palačinkami, namazanimi z domačo slivovo marmelado.
Fižolova juha s testeninami – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- skodelica
- merilna posoda za tekočine
- kozica s pokrovko
- kuhalnica
- čajna žlička
- 2× jedilna žlica
- tlačilka za krompir
Fižolova juha s testeninami – sestavine:
(za 2 osebi)
- 60 g čebule
- 2 stroka česna
- 240 g kuhanega rjavega fižola (lahko tudi iz pločevinke)
- 2 jedilni žlici olja
- 1 čajna žlička sladke rdeče paprike
- 1/2 čajne žličke majarona
- 1 lovorov list
- 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 jedilna žlica moke
- sol
- 0,5 l vode + 2 dl po potrebi
- pest testenin
Fižolova juha s testeninami – priprava:
Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Če uporabimo fižol iz pločevinke, ga dobro speremo pod tekočo vodo.
V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni.
Dodamo česen, sladko rdečo papriko, žlico mezge in moko.
Na hitro pomešamo in takoj zalijem s pol litra vode. Dodamo kuhan rjavi fižol, lovorov list, majaron in posolimo. Premešamo in počakamo, da zavre.
Na zmernem ognju kuhamo cca. 10 minut. Vzamemo tlačilko za krompir in fižol na grobo pretlačimo.
Dodamo pest drobnih makaronov ali drugih testenin, ki jih imamo pri roki, po potrebi dolijemo vode in kuhamo toliko časa, da so testenine kuhane. Za čas kuhanja upoštevamo navodila na embalaži za testenine. Juho občasno premešamo.