Domača kremna špargljeva juha
Print Friendly, PDF & Email

Ko pride sezona špargljev, jih lahko izkoristimo na 101 način. Jaz osebno jih obožujem v juhah. Domača kremna špargljeva juha je odličen način, kako preprosto in hitro izkoristiti šparglje ter dobiti zdrav, lahek in topel obrok.

Domača kremna špargljeva juha

Pripomočki za pripravo domače špargljeve juhe:

  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • kozica
  • kuhalnica ali zajemalka
  • štedilnik
  • palični mešalnik

Domača kremna špargljeva juha – sestavine:

  • 200 g špargljev
  • 1 manjša rdeča čebula
  • 1 večji krompir
  • okoli 6 dl vode (po potrebi lahko tudi več, da ne bo pregosta)
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • pol čajne žličke soli
  • ena čajna žlička domače kocke (jušne zelenjavne osnove)
  • ščepec popra
  • ščepec čilija (če ga ne marate, ga lahko izpustite)
  • oljčno olje
  • nekaj vejic svežega peteršilja

Postopek priprave:

V kozico damo nekaj kapljic oljčnega olja, nato na njem popražimo čebulo. Mešamo in ji čez nekaj minut dodamo nasekljane šparglje (le vršičke in zgornje dele, olesenele izločimo), potem pa še očiščen in nasekljan krompir. Premešamo in vse skupaj pražimo nekaj minut.

Domača kremna špargljeva juha

Nato dodamo vodo, sol, poper, čili in jušno kocko. Premešamo.

Domača kremna špargljeva juha

Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo na srednji temperaturi približno 20 minut, dokler se krompir ne skuha.

Domača kremna špargljeva juha

Ko so šparglji in kosi krompirja kuhani, poberemo iz kozice nekaj žlic špargljev in krompirja.

Domača kremna špargljeva juha

Vse ostalo zmešamo s paličnim mešalnikom.

Domača kremna špargljeva juha

Dobimo gladko zmes, v katero vrnemo kose špargljev in krompirja. K temu dodamo še smetano za kuhanje. Po želji lahko dodamo še kakšno žlico kisle smetane, ni pa nujno. Juha bo kremne strukture že zaradi sladke smetane, kisla smetana pa ji lahko da piko na i glede okusa.

Domača kremna špargljeva juha

Premešamo in vrnemo na ogenj. Kuhamo še približno 5 minut.

Domača kremna špargljeva juha

Domača kremna špargljeva juha je že pripravljena. Hitro in preprosto, kajne? Postrežemo jo v krožnike in okrasimo z nasekljanim peteršiljem. Uživamo v topli in okusni domači jedi. Jemo jo lahko z dodatkom kroglic, rezancev, popečenih kruhovih kock, palačink ali pa kar samo. Dober tek in prijetne kulinarične užitke vam želim! 🙂

Domača kremna špargljeva juha

Ocena:
Skupaj: 61 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor