Marmelada (namaz) čoko-banana
Marmelad je nešteto vrst. Zagotovo ste že poskusili jagodno, marelično, borovničevo in še kakšno. Kaj pa bananino marmelado s čokolado? Priprava tega namaza je hitra, okus pa spominja na domačo Nutello.
Namaz čoko-banana – pripomočki:
Namaz čoko-banana – sestavine:
7 velikih zrelih banan oz. 1,5 kg banan (za 3 srednje velike kozarce marmelade)
- 100 g čokolade (vsaj 45 % kakava)
- 20 – 25 velikih žlic kristalnega sladkorja (lahko uporabite tudi rjavi sladkor)
Namaz čoko-banana – postopek:
Banane narežemo na kolobarje in jih zmiksamo v blenderju, tako da nastane gost bananin pire.
Čokolado nalomimo na koščke.
Bananin pire kuhamo na zmerni temperaturi.
Ko se bananin pire segreje, dodamo sladkor in dobro premešamo. Bananino marmelado kuhamo še 15 minut. Priporočljivo je neprestano mešanje.
Po 15 minutah posodo odstavimo in dodamo koščke čokolade. Mešamo tako dolgo, da se čokolada v vroči bananini marmeladi popolnoma stopi.
Marmelado čoko-banana kuhamo še 2 minuti. Shranimo je v kozarčke za vlaganje po nasvetu marmelada, ki se nikoli ne pokvari.
Marmelado (namaz) čoko-banana lahko namažemo na kruh brez masla ali margarine. Odlična je tudi v palačinkah, roladah ali kot namaz v kakšnem drugem pecivu, saj po okusu spominja na domačo Nutello.
Prijetno sladkanje! 🙂