Veganska jagodna fantazija
Print Friendly, PDF & Email

Osvežilna, brezglutenska, veganska jagodna sladica v mini verziji, ki ne razočara!

Veganska Jagodna Fantazija

Jagodna fantazija – pripomočki:

  • pekač premera 20cm
  • peki papir
  • posoda za mešanje
  • lopatka
  • stepalnik za smetano
  • kozica
  • kuhalnica
  • keramična skodelica za topljenje čokolade
  • skodelica ali kozarec
  • vilice
  • blender

Jagodna fantazija – sestavine:

  • 1 manjša zrela banana
  • kokosova moka
  • kokosova maščoba
  • pločevinka kokosove kreme
  • javorjev sirup
  • trsni sladkor
  • riževa moka
  • sok limone
  • 250 g jagod

Za podlago:

  • 1 manjša zrela banana
  • 2 kocki (okoli 50g) kokosove maščobe
  • 3 zvrhane žlice kokosove moke
  • 1 dl riževega napitka
  • 3-5 žlic javorjevega sirupa ali 3-5 žlic rjavega sladkorja

Postopek:

Banano narežemo in damo v blender skupaj s stopljeno kokosovo maščobe in kokosovo moko ter riževim napitkom. zmiksamo do gladkega.

Prestavimo v posodo in dodamo še:

  • 3 žlice kokosove moke
  • 4 žlice riževe moke
  • 1/2 žličke sode

Zmešamo in precej gosto maso damo v pekač obložen s peki papirjem.

Veganska Jagodna Fantazija

Maso enakomerno razporedimo po pekaču.

Veganska Jagodna Fantazija

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah do temno rjave barve, okoli 20 minut, da zadiši.

Veganska Jagodna Fantazija

Pustimo, da se ohladi in medtem pripravimo nadev:

Za nadev potrebujemo:

  • 250 g jagod
  • polovico pločevinke kokosove kreme
  • 5 žlic kokosove moke
  • sok pol limone
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • + 3 žlice riževega napitka za biskvit

 Postopek:

Polovico jagod prerežemo na polovičke, nekaj lepih pustimo za okras, ostalo bomo porabili še za preliv. Na ohlajen biskvit pokapamo 3 žlice riževega napitka in ga obložimo s polovičkami jagod.

Veganska Jagodna Fantazija

Na jagode namažemo nadev.

Veganska Jagodna Fantazija

4-5 jagod pustimo za dekoracijo, ostale zrežemo na četrtinke ali še manjše.

Za preliv:

  • Jagode, narezane na četrtinke
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlica riževe moke
  • voda po potrebi

Postopek:

Jagode damo v kozico in jih na srednjem ognju pokuhamo s sladkorjem. Ko spustijo vodo jih potresemo z riževo moko in pomešamo. Če je pregosto dolijemo malo vode, iščemo gostoto nekakšne marmelade.

Veganska Jagodna Fantazija

Čokolada za obliv robov in jagod:

100 g črne čokolade stopimo v mikrovalovni pečici, 30 sekund naenkrat, dokler ni stopljena. Vmes premešamo, da se enakomerno greje in se ne zažge.

Z malo žličko si pomagamo in oblivamo s čokolado po robu – da tortica ne bo gola. Packarijo okoli obrišemo z vlažno krpo.

Veganska Jagodna Fantazija

Izberemo 3 lepe jagode in jih oblijemo s čokolado. Najlažje je, če jih nataknemo na vilice in postavimo v skodelico, da odvečna čokolado steče dol. Postavimo v hladilnik, da se strdi.

Veganska Jagodna Fantazija

Tortico postavimo v hladilnik, da se ‘usede’ in da se čokolada strdi.

V tem času stepemo preostanek kokosove kreme z žličko javorjevega sirupa. Krema zna biti bolj tekoča, zato jo damo v hladilnik še kake pol ure. Nadevamo v vrečko za brizganje in okrasimo tortico. Za malo kontrasta dodamo še kakšno vejico sveže mete/melise.

Veganska Jagodna Fantazija

Postrežemo ohlajeno in uživamo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Adriana

Sem Adriana, mama, partnerica in strastna kuharica. Z največjo vnemo se lotim kuhe in peke tradicionalnih receptov v svojih veganskih in (v zadnjem času tudi vse več) brezglutenskih verzijah, a rada tudi eksperimentiram, zato v moji kuhinji nemalokrat nastane kakšno čudo, ki ponavadi preseneti v okusu in izgledu (pozitivno, seveda). Z vami želim deliti svoje stvaritve, veganske, zdrave in polne ljubezni. Upam, da se mi pridružite v kuhinji in preizkusite kakšen recept!

Dodaj odgovor