Veganska jagodna fantazija
Osvežilna, brezglutenska, veganska jagodna sladica v mini verziji, ki ne razočara!
Jagodna fantazija – pripomočki:
- pekač premera 20cm
- peki papir
- posoda za mešanje
- lopatka
- stepalnik za smetano
- kozica
- kuhalnica
- keramična skodelica za topljenje čokolade
- skodelica ali kozarec
- vilice
- blender
Jagodna fantazija – sestavine:
- 1 manjša zrela banana
- kokosova moka
- kokosova maščoba
- pločevinka kokosove kreme
- javorjev sirup
- trsni sladkor
- riževa moka
- sok limone
- 250 g jagod
Za podlago:
- 1 manjša zrela banana
- 2 kocki (okoli 50g) kokosove maščobe
- 3 zvrhane žlice kokosove moke
- 1 dl riževega napitka
- 3-5 žlic javorjevega sirupa ali 3-5 žlic rjavega sladkorja
Postopek:
Banano narežemo in damo v blender skupaj s stopljeno kokosovo maščobe in kokosovo moko ter riževim napitkom. zmiksamo do gladkega.
Prestavimo v posodo in dodamo še:
- 3 žlice kokosove moke
- 4 žlice riževe moke
- 1/2 žličke sode
Zmešamo in precej gosto maso damo v pekač obložen s peki papirjem.
Maso enakomerno razporedimo po pekaču.
Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah do temno rjave barve, okoli 20 minut, da zadiši.
Pustimo, da se ohladi in medtem pripravimo nadev:
Za nadev potrebujemo:
- 250 g jagod
- polovico pločevinke kokosove kreme
- 5 žlic kokosove moke
- sok pol limone
- 2 žlici javorjevega sirupa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- + 3 žlice riževega napitka za biskvit
Postopek:
Polovico jagod prerežemo na polovičke, nekaj lepih pustimo za okras, ostalo bomo porabili še za preliv. Na ohlajen biskvit pokapamo 3 žlice riževega napitka in ga obložimo s polovičkami jagod.
Na jagode namažemo nadev.
4-5 jagod pustimo za dekoracijo, ostale zrežemo na četrtinke ali še manjše.
Za preliv:
- Jagode, narezane na četrtinke
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 žlica riževe moke
- voda po potrebi
Postopek:
Jagode damo v kozico in jih na srednjem ognju pokuhamo s sladkorjem. Ko spustijo vodo jih potresemo z riževo moko in pomešamo. Če je pregosto dolijemo malo vode, iščemo gostoto nekakšne marmelade.
Čokolada za obliv robov in jagod:
100 g črne čokolade stopimo v mikrovalovni pečici, 30 sekund naenkrat, dokler ni stopljena. Vmes premešamo, da se enakomerno greje in se ne zažge.
Z malo žličko si pomagamo in oblivamo s čokolado po robu – da tortica ne bo gola. Packarijo okoli obrišemo z vlažno krpo.
Izberemo 3 lepe jagode in jih oblijemo s čokolado. Najlažje je, če jih nataknemo na vilice in postavimo v skodelico, da odvečna čokolado steče dol. Postavimo v hladilnik, da se strdi.
Tortico postavimo v hladilnik, da se ‘usede’ in da se čokolada strdi.
V tem času stepemo preostanek kokosove kreme z žličko javorjevega sirupa. Krema zna biti bolj tekoča, zato jo damo v hladilnik še kake pol ure. Nadevamo v vrečko za brizganje in okrasimo tortico. Za malo kontrasta dodamo še kakšno vejico sveže mete/melise.
Postrežemo ohlajeno in uživamo.
Dober tek!