Bananina slaščica na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Bananina slaščica na hitro je okusna, sočna in enostavna za pripraviti. Slasten okus ima po burbonski vanilji, banani in navadnih piškotih. Slaščico, ki smo jo pripravljali skupaj z vnukoma, Janom in Karin in se pri tem neizmerno zabavali, smo zaradi alergije na jajca pripravili tako, da je primerna tudi za vse alergike na jajca.

Pripomočki za pripravo bananine slaščice na hitro:

  • krožnik
  • skleda
  • žlica
  • stepalo
  • kozica
  • nož
  • deska za rezanje
  • tehtnica
  • pekač velikosti 22 x 35 cm
  • štedilnik
  • hladilnik
  • lopatica
  • strgalo

Sestavine za pripravo bananine slaščice na hitro:

Za 12 kosov slaščice:

  • 500 g navadnih piškotov (Piknik piškoti, Bjelovarski piškoti (BZ Mercator) in podobno, pazite, da piškoti ne vsebujejo jajc)
  • 1500 ml mleka + 10 žlic hladnega mleka (jaz uporabljam mleko z 1,5 mm)
  • 3 zavojčki pudinga z burbonsko vaniljo
  • 4 žlice sladkorja
  • 330 ml sladke smetane za stepanje
  • 60 g surovega masla
  • 1700 – 2000 g olupljenih banan

Za premaz in dekoracijo:

  • 330 ml smetane za stepanje
  • 2 žlici sladkorja
  • 10 g kremfix – mešanice za utrjevanje stepene smetane
  • 100 g mlečne čokolade za dekoracijo
  • listi melise za dekoracijo

Postopek za pripravo bananine slaščice na hitro

Najprej odtehtamo piškote in jih nalomimo na manjše koščke.

V skledo stresemo prašek za puding z okusom  burbonske vanilje, dodamo štiri žlice kristalnega sladkorja in premešamo, nato dodamo še 10 žlic hladnega mleka.

Vse sestavine zmešamo v homogeno zmes brez grudic.

Mleko pristavimo na štedilnik in, ko zavre, ga odstavimo z ognja in mu med mešanjem dodamo v prejšnjem koraku pripravljeno zmes za puding, pristavimo nazaj na ogenj in ob neprestanem mešanju kuhamo 1-3 minute (upoštevajte in poglejte navodilo proizvajalca praška za puding). Ko puding skuhamo, mu dodamo maslo, ki ga vmešamo v puding, da se stopi.

Dodamo še tekočo smetano za stepanje in jo umešamo v puding, nato pričnemo postopoma dodajati nalomljene piškote, dokler vseh ne umešamo. Tako pripravljen puding  pustimo stati od 20 – 30 minut, da piškoti delno popijejo tekočino.

Med tem časom olupimo banane in jih prerežemo po dolžini na polovico.

V pekač naložimo polovico mase iz pudinga in piškotov in jo poravnamo, da je enakomerno razporejena po pekaču. Nato na maso naložimo banane tako, da zapolnimo vse kotičke in nazadnje čez banane denemo še preostalo maso iz pudinga in piškotov ter jo poravnamo. Pekač postavimo na hladno in pustimo, da se slaščica ohladi.

Po tem, ko se je slaščica ohladila, pripravimo sladko smetano za dekoracijo.
Zato v posodo vlijemo smetano za stepanje in ji dodamo dve žlici sladkorja in pričnemo stepati. Med stepanjem počasi dodajamo kremfix (upoštevajte navodilo proizvajalca) za trdoto in obstojnost smetane, stepamo dokler smetana ni trdo stepena.

Smetano enakomerno naložimo na ohlajeno bananino slaščico in jo z lopatico poravnamo po vsej slaščici, nato čez nastrgamo mlečno čokolado, ki bo poskrbela za lepši videz in seveda okus.

Slaščico shranimo v hladilnik vsaj za 3 ure, še bolje pa preko noči, da se sestavine povežejo in piškoti napnejo. Bananino slaščico narežemo na koščke in ponudimo okrašeno z metinimi lisi, banano narezano na kolobarje in smetano.

Tudi slaščice brez jajc so čudovite. Lučka Glaser

Če se radi sladkate, vam priporočam ogled še nekaterih mojih najljubših slaščic:

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor