Čokoladno-bananin šarkelj brez jajc
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno-bananin šarkelj brez jajc je hitro pripravljen in enostaven šarkelj. Je odlična rešitev, ko ne vemo kaj bi naredili s prezrelimi bananami in hkrati primeren za vse alergike na jajca. Banane so bogate s kalijem in so eden izmed najbolj priljubljenih sadežev na svetu.cokoladno-bananin-sarkelj-brez-jajc

Pripomočki za pripravo čokoladno-bananinega šarklja brez jajc:

  • posoda za mešanje
  • pekač za šarkelj premera 20 cm
  • mečkalec ali vilica
  • žlica

Sestavine za pripravo čokoladno-bananinega šarklja brez jajc:

  • 300 g pirine moke (uporabite lahko tudi pšenično gladko moko)
  • 3 zelo zrele banane
  • 100 g rjavega sladkorja (lahko uporabite tudi belega)
  • 100 ml olja (ali stopljenega masla)
  • 3 žličke sode bikarbone
  • 50 g kakava v prahu
  • 100 ml mleka
  • po okusu lahko dodate še 100 g nasekljane temne čokolade
  • žlica sladkorja v prahu

Postopek priprave čokoladno-bananinega šarklja brez jajc:

V posodo damo olupljene banane in jih z mečkalcem ali vilicami dobro pretlačimo. Dodamo jim sladkor ter dobro premešamo. Dodamo še olje in mleko ter premešamo. Na koncu dodamo še moko, sodo bikarbono ter kakav in dobro premešamo. Če masa pride pregosta, lahko dodamo še malo mleka. Če se boste odločili dodati še koščke čokolade, jih v maso dodajte sedaj in dobro premešajte. cokoladno-bananin-sarkelj-brez-jajc-1Pekač za šarkelj namastimo in posujemo z moko. Maso damo v pekač in pečemo 45 min v klasični pečici ogreti na 180 °C. cokoladno-bananin-sarkelj-brez-jajc-2Malo ohladimo, potem pa damo šarkelj iz pekača ter ga do konca ohladimo.  Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu ter razrežemo in postrežemo. cokoladno-bananin-sarkelj-brez-jajc-3Po okusu lahko zraven ponudimo kepico sladoleda ali stepeno sladko smetano.cokoladno-bananin-sarkelj-4

Pa prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor