Pisane domače sladoledne lučke – preproste, zdrave in slastne
Print Friendly, PDF & Email

Sladoledne lučke, ki jih pripravimo kar doma in to čisto enostavno, so pisane in vabljive ter okusne in zdrave. Uporabite lahko kar sestavine, ki jih imate trenutno doma in eksperimentirate z okusi in se igrate z barvnimi kombinacijami. Pripravite jih svojim otrokom namesto kupljenih – priporočam le, da imate vedno kakšno na zalogi, saj mali sladkosnedi težko dočakajo, da lučke zamrznejo. 😉

Pripomočki za domače sladoledne lučke:

  • modelčki za sladoledne lučke
  • palični mešalnik
  • nož
  • skledice ali skodelice
  • ribežen

Sestavine za domače sladoledne lučke:

za sadne lučke

  • poljubno sadje
  • banane
  • po želji še med za sladilo

za lučke z okusom limona-jogurt

  • 4 žlice grškega jogurta
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1/2 bio limone
  • 1 banana
  • po želji še med za sladilo

Postopek za domače sladoledne lučke:

Pri domačih sladolednih lučkah si res lahko privoščimo povsem poljubne kombinacije okusov. Za sadne sladoledne lučke preprosto olupimo in narežemo izbrano sadje. Damo ga v skodelico ali skledico, ki naj bo tako velika, da ga lahko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če uporabimo recimo breskve, zadoščajo že samo te, h kiviju pa sama dodam še malo banane. Po želji in okusu pač. 🙂 Pazimo le, da vsako sadje pretlačimo v svoji skledici in jih med seboj ne mešamo, da bodo naše sladoledne lučke sestavljene iz plasti različnih barv.

Za limonin sladoled v skledico damo 4 žlice grškega jogurta in 1 žlico kisle smetane, naribamo lupinico polovice bio limone in dodamo limonin sok. Za sladkobo dodamo še banano in po želji še med in vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.

Količine so odvisne od velikosti in števila modelčkov za sladoledne lučke. Če nam kaj zmesi za sadni ali limonin sladoled ostane, ga lahko pojemo kar tako, z njim napolnimo modelček za ledene kocke, v katere zapičimo zobotrebce ali palčke za sladoled, ali pa ga damo v aparat za pripravo sladoleda, da nastane prijetno kremasta masa.

Ko imamo v posameznih skodelicah oz. skledicah pripravljeno sadje ali limonin jogurt, po plasteh začnemo sestavljati sladoledne lučke. V vsak modelček damo žlico ali dve posamezne sestavine.

Lučke na teh fotografijah sem pripravila iz lubenice in banane, kivija in banane in limoninega jogurta. V vsak modelček sem dala nekaj žlic vsake mešanice in na koncu v modelčke potisnila plastične palčke. Vse skupaj sem za več ur postavila v zamrzovalnik (najbolje pa kar čez noč).

Ko se želimo posladkat z domačimi sladolednimi lučkami, modelček potopimo v vročo vodo ali ga za nekaj sekund držimo pod curkom vroče vode iz pipe, da bomo lučko lažje odstranili iz modelčka.

Uživajte v zdravem in pisanem sladkanju z domačimi sladolednimi lučkami! 😉

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor