Najboljša čokoladno-bananina rolada
Ena izmed meni najljubših sladic je čokoladno-bananina rolada, ker je neverjetno okusna, sočna, všeč pa mi je njena priprava, ki je hitra in povsem preprosta, zato je super sladica za poletne dni, ko se izogibamo dolgi peki, in tudi za kakšne rojstnodnevne zabave, kjer si jo bo vsak nedvomno z veseljem privoščil. Če je še niste, jo poskusite še vi in uživajte v vsem, kar ponuja. Kmalu boste ugotovili, zakaj je to najboljša čokoladno-bananina rolada. 🙂
Pripomočki za pripravo čokoladno-bananine rolade:
- dve posodi
- kozica
- kuhalnica
- električni mešalnik z nastavki za stepanje
- pekač
- pečica
- kuhinjska krpa
- nož ali lopatka za razmazanje polnila
- hladilnik
- papir za peko
Sestavine za čokoladno-bananino rolado:
Za testo:
- 5 jajc
- 1 vanilijev sladkor
- malo bananine arome
- 5 jušnih žlic moke
- 5 jušnih žlic sladkorja
- 5 jušnih žlic tople vode
- pol vrečke pecilnega praška
Za nadev:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 80 g sladkorja v prahu
- 180 g masla
- 1 manjše jajce
- 3 manjše banane
Za preliv:
- 70 g čokolade za kuhanje
- 50 ml olja
Postopek priprave čokoladno-bananine rolade:
Najprej ločimo rumenjake in beljake.
Rumenjakom dodamo sladkor, vanilijev sladkor in vodo ter stepamo, dokler ne postane penasto.
Beljake stepemo v čvrst sneg.
V penasto stepene rumenjake postopoma dodajamo moko in mešamo z električnim mešalnikom. Na koncu dodamo še pecilni prašek, nekaj kapljic bananine arome in sneg, ki ga narahlo vmešamo (najbolje s kuhalnico).
Pekač obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Medtem papir za peko namastimo z maslom in nanj stresemo zmes. Poravnamo in pečemo 15 minut.
Po 15 minutah je biskvit že lepe rumene barve in pečen.
Skupaj s papirjem za peko ga prestavimo na vlažno kuhinjsko krpo in zavijemo v rolado. Pustimo, da se hladi in medtem pripravimo nadev.
V kozici stopimo čokolado in ji dodamo sladkor v prahu. Premešamo in nato dodamo še jajce.
Maslo rahlo stopimo in ga z električnim mešalnikom mešamo, dokler ne postane penast.
Maslo prestavimo v čokolado in mešamo z električnim mešalnikom, dokler ne dobimo enotno zmes.
Tudi v to zmes lahko damo kakšno kapljico bananine arome.
Biskvit odvijemo in premažemo z nadevom.
Ko je biskvit enakomerno premazan, banane olupimo, jim odrežemo vršičke in jih zložimo po celem biskvitu, toda nujno na začetku.
Nato rolado zavijemo. V kozici, kjer smo že prej stopili čokolado, zdaj naredimo klasičen čokoladni preliv, tako da stopimo čokolado in ji dodamo malo olja. S tem rolado premažemo (ni pa nujno, ta del lahko tudi izpustite) in po želji okrasimo. Pospravimo jo v hladilnik, kjer počiva, dokler se ne ohladi.
To je najboljša čokoladno-bananina rolada od vseh, ki sem jih poskusila. Zagotovo bo navdušila še mnoge druge.
Mmm, slika govori več kot tisoč besed, zato lahko rečem samo še to: prijetno sladkanje in dober tek!