Kako pripraviti orehe, da ne peče zgaga
Nasvet, ki bo prišel prav vsem, ki imate radi orehe, pa vas po uživanju le-teh peče zgaga. Zaradi obdelave orehov po spodaj opisanem postopku, boste orehe lahko uživali brez strahu, da vas bo pekla zgaga in ne boste imeli težave z želodcem.
Zaradi daljšega postopka priprave orehov priporočam, da pripravite količino orehov vsaj za dvakrat ali trikrat in jih nato zamrznete v količinah za enkratno uporabo, da jih imate vedno pri roki za uporabo pri pripravi v različnih jedeh ali sladicah.
Priprava orehov – pripomočki
- pekač iz pečice
- sekljalnik ali strojček za mletje
Priprava orehov – sestavine
- količino orehov, glede na vaše potrebe
- voda po potrebi
Kako pripraviti orehe, da ne peče zgaga?
Orehe najprej preberemo in odstranimo vse lupinice, pregrade … In, ko so orehi prebrani, jih damo v dovolj veliko skledo, v kateri bo dovolj prostora še za vodo.
Na štedilniku ali s pomočjo grelnika vode zavremo vodo in z njo prelijemo očiščene orehe tako, da so prekriti z vodo in jih pustimo tako namočene na sobni temperaturi za 12 ur. Orehe med namakanjem pokrijemo pokrovom, če ga nimamo, pa vsaj s prtičkom iz blaga.Po namakanju orehe odcedimo iz tekočine in jih še dvakrat ali trikrat speremo, da so brez usedline, nato jih pustimo na cedilu 20 – 30 minut, da odvečna voda odteče. Med tem časom obložimo pekač s peki papirjem in nanj naložimo namočene orehe, v vstavimo v pečico in sušimo na 70 °C v navadni ali ventilatorski pečici okoli 3 ure, da se posušijo.
Orehe, ki jih bomo potrebovali za palačinke, potice, štruklje, kosmiče … je najbolje istočasno zmleti ali sesekljati, da jih imamo že pripravljene za hitro pripravo različnih jedi ali sladic.
Tako pripravljene orehe, če smo jih pripravili več, kot jih potrebujemo, je najbolje shraniti v plastične posode primerne za shranjevanje živil ali pvc vrečke in zamrzniti v v zamrzovalniku.Obožujem orehe, sedaj ko poznam to skrivnost, pa še bolj uživam v hrani, kjer so orehi. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov, kam vse lahko vključimo orehe:
- Pajtičke po moje.
- Krhki testomat piškoti z orehi.
- Bogati piškoti za vse priložnosti.
- Piškoti s čokolado in orehi – piškoti iz testomata.
- Semifreddo z gozdnimi sadeži – mrzla italijanska sladica.
- Potratna potica z jabolkom.
- Prekmurska gibanica (po moje).
- Hitra jabolčna pita.
- Nočna orehova potica.
- Domača bajadera.