Kako pripraviti orehe, da ne peče zgaga
Print Friendly, PDF & Email

Nasvet, ki bo prišel prav vsem, ki imate radi orehe, pa vas po uživanju le-teh peče zgaga. Zaradi obdelave orehov po spodaj opisanem postopku, boste orehe lahko uživali brez strahu, da vas bo pekla zgaga in ne boste imeli težave z želodcem.

Zaradi daljšega postopka priprave orehov priporočam, da pripravite količino orehov vsaj za dvakrat ali trikrat in jih nato zamrznete v količinah za enkratno uporabo, da jih imate vedno pri roki za uporabo pri pripravi v različnih jedeh ali sladicah.

Orehi pripravljeni, da ne peče zgaga

Priprava orehov – pripomočki

  • pekač iz pečice
  • sekljalnik ali strojček za mletje

Priprava orehov – sestavine

  • količino orehov, glede na vaše potrebe
  • voda po potrebi

Kako pripraviti orehe, da ne peče zgaga?

Orehe najprej preberemo in odstranimo vse lupinice, pregrade … In, ko so orehi prebrani, jih damo v dovolj veliko skledo, v kateri bo dovolj prostora še za vodo.
Orehi pripravljeni, da ne peče zgaga Na štedilniku ali s pomočjo grelnika vode zavremo vodo in z njo prelijemo očiščene orehe tako, da so prekriti z vodo in jih pustimo tako namočene na sobni temperaturi za 12 ur. Orehe med namakanjem pokrijemo pokrovom, če ga nimamo, pa vsaj s prtičkom iz blaga.Orehi pripravljeni, da ne peče zgagaPo namakanju orehe odcedimo iz tekočine in jih še dvakrat ali trikrat speremo, da so brez usedline, nato jih pustimo na cedilu 20 – 30 minut, da odvečna voda odteče. Med tem časom obložimo pekač s peki papirjem in nanj naložimo namočene orehe, v vstavimo v pečico in sušimo na 70 °C v navadni ali ventilatorski pečici okoli 3 ure, da se posušijo.

Orehi pripravljeni, da ne peče zgagaOrehe, ki jih bomo potrebovali za palačinke, potice, štruklje, kosmiče … je najbolje istočasno zmleti ali sesekljati, da jih imamo že pripravljene za hitro pripravo različnih jedi ali sladic.
Tako pripravljene orehe, če smo jih pripravili več, kot jih potrebujemo, je najbolje shraniti v plastične posode primerne za shranjevanje živil ali pvc vrečke in zamrzniti v v zamrzovalniku.Orehi pripravljeni, da ne peče zgagaObožujem orehe, sedaj ko poznam to skrivnost, pa še bolj uživam v hrani, kjer so orehi. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov, kam vse lahko vključimo orehe:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor