Lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Tisti, ki ne smejo ali ne želijo uživati jajc in mleka, nikakor ne bodo prikrajšani za okusno pecivo, če si bodo privoščili lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom. Pecivo je namreč že samo po sebi zelo okusno in neverjetno dišeče, sploh ko se peče, s pomarančnim nadevom pa mu dodamo še svežino in sočnost ter uravnovesimo sladkobo spodnje plasti s kiselkastim okusom zgornje.

Pripomočki za lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom:

  • pekač (moj je velikosti 35 x 25 cm)
  • 2 skledi
  • merilna posoda
  • tehtnica
  • metlica za mešanje
  • palični mešalnik ali blender
  • posoda za kuhanje

Sestavine za lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom – za lešnikovo pecivo:

  • 120 g polnozrnate moke
  • 100 g mletih lešnikov
  • 100 g (kokosovega) sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1/2 žličke cimeta v prahu
  • 1 žlica rožičeve moke (če je nimamo, lahko izpustimo)
  • 1 ščepec soli
  • 3 žličke pecilnega praška (iz vinskega kamna)
  • 1 banana
  • 1 velika žlica medu
  • 2,5 dl ovsenega napitka (lahko nadomestimo z drugim rastlinskim napitkom ali z mlekom brez laktoze, če ga smemo uživati, če nimamo nič od tega, pa lahko tudi z vodo)
  • 1,2 dl olja (nekaj žlic olivnega olja, ostalo naj bo sončnično ali repično, lahko pa olivnega tudi povsem izpustimo)

Sestavine za lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom – za pomarančni nadev:

  • 4 velike pomaranče
  • 2 breskvi ali 4 marelice
  • 2 zavitka vanilijevega pudinga

Postopek za lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom:

Za lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom najprej pripravimo testo za spodnjo plast peciva, torej lešnikovo pecivo. V prvo skledo namerimo suhe sestavine, torej 120 g polnozrnate moke, 100 g mletih lešnikov, 100 g (kokosovega) sladkorja, 2 žlici kakava v prahu, 1/2 žličke cimeta v prahu, 1 žlica rožičeve moke, 1 ščepec soli in 3 žličke pecilnega praška (iz vinskega kamna). Vse te sestavine dobro premešamo.

V drugi posodi zmešamo banano in med. Banano pretlačimo z vilicami in ji dodamo med.

V merilno posodo pa odmerimo rastlinski napitek in olje.

Nato rastlinski napitek in olje postopno vlivamo v skledo z banano in medom in vmes mešamo z metlico.

Potem po žlicah dodajamo še mešanico suhih sestavin iz prve posode, da dobimo gosto rjavo zmes.

Maso za lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom vlijemo na pomaščen pekač in ga potisnemo v na 165 °C ogreto pečico za približno 25 minut (točen čas peke je odvisen od pečice in velikosti pekača). Ko je pečen, ga postavimo na pult, da se malo ohladi.

Medtem ko se pecivo hladi, pripravimo pomarančni nadev. V njem se skriva še eno sadje, ki temu pecivu da tako dober okus – to so breskve. Če jih nimamo ali so nam ljubše marelice, lahko uporabimo tudi te. 😉 Breskve torej olupimo in narežemo na koščke ter jih damo v posodo za kuhanje. Pomaranče prerežemo na pol in jih ožamemo.

Breskve pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes in jo zmešamo s pomarančnim sokom. Zdaj moramo ugotoviti, koliko tekočine imamo – potrebujemo je namreč od 8 do 8,5 dl. Če je nimamo dovolj, lahko dolijemo malo vode ali pa dodamo še malo pomarančnega soka ali še kakšno breskev, če imamo še kaj sadja. Po želji lahko zmes tudi sladkamo – meni se zdi dovolj sladko že lešnikovo pecivo, pomarančni nadev pa mu doda sočnost in svežino in okusi se v ustih odlično povežejo.

Ko torej namerimo približno 8 dl tekočine, jo 7 dl vlijemo v posodo za kuhanje, ki jo pristavimo na štedilnik, v preostali deciliter pa vmešamo vsebino dveh zavitkov za vanilijev puding.

Ko pomarančni sok že skoraj zavre, vanj vlijemo mešanico za vanilijev puding in potem ves čas mešamo z metlico toliko časa, da se pomarančni nadev zgosti. Pri tem pazimo, da znižamo temperaturo, da se nam mešanica ne prismodi.

Pomarančni nadev takoj prelijemo po (rahlo) ohlajenem lešnikovem pecivu.

Lešnikovo pecivo brez jajc in mleka in z osvežilnim pomarančnim nadevom postavimo na hladno, da se nadev ohladi in strdi. Potem ga razrežemo na poljubne rezine in ponudimo. Za okrasitev lahko uporabimo cele ali sesekljane lešnike.

Naj vam pecivo res tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor