Jabolčni zavitek z bučo in makom
Print Friendly, PDF & Email

Naj bo klasičen jabolčni zavitek tokrat malo drugačen – dodajte mu mak in bučo! Obenem se izognite belemu sladkorju in s to kombinacijo zadenite v polno pri barvi in okusu. Gre za sladico, ki bo najprej tako lepo dišala iz pečice, nato pa bo pobožala vaše brbončice.

Pripomočki za jabolčni zavitek z bučo in makom:

  • okrogel pekač (uporabila sem pekač premera 23 cm)
  • skleda
  • ribežen
  • nož
  • kozica
  • soparnik/posoda za kuhanje na pari/posoda s pokrovko
  • skleda
  • kuhinjski čopič

Sestavine za jabolčni zavitek z bučo in makom:

  • 400 g buče maslenke
  • 4 jabolka
  • 1 banana
  • 50 g maka
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička posušenih listkov stevie (ali stevie v prahu)
  •  0,5 dl vode
  • ½ žličke cimeta
  • 180 g kisle smetane
  • 350 g polnozrnatega vlečenega testa
  • maščoba za pekač

Postopek za jabolčni zavitek z bučo in makom:

Za jabolčni zavitek z bučo in makom najprej pripravimo nadev. V ta namen olupimo bučo maslenko in jo narežemo na kockice. Damo jih v soparnik, posodo za kuhanje na pari ali če nimamo nič od tega preprosto v posodo s pokrovko. V zadnjem primeru dolijemo nekaj žlic vode, da se buča ne bo prismodila. Dušimo toliko časa, da so kockice povsem mehke.

V kozico nalijemo 0,5 dl vode, dodamo žlico medu in strte posušene listke stevie. Vse skupaj premešamo in segrejemo, da zavre, nato kuhamo še dobro minutko in odstavimo.

Medtem v skledo pretlačimo banano, naribamo olupljena jabolka in dodamo cimet. Vse skupaj premešamo.

Zmesi za jabočni zavitek z bučo in makom dodamo mak in mešanico medu in stevie.

Ko je meso buče maslenke zmehčano, ga pretlačimo z vilico in vmešamo v nadev.

Polnozrnato testo za jabolčni zavitek razvijemo na kuhinjsko krpo in vsako plast namažemo z nekaj žlicami nadeva. Čez namažemo še nekaj žlic kisle smetane in testo zvijemo. Nekaj kisle smetane prihranimo za premaz.

Zvitke zlagamo na rahlo pomaščen pekač. Jabolčni zavitek premažemo s preostankom kisle smetane.

Jabolčni zavitek z bučo in makom postavimo v pečico, ogreto na 185 °C (klasična pečica) in ga pečemo 20 minut. Potem temperaturo znižamo na 170 °C (klasična pečica) in ga pečemo še okoli 40 minut, da dobi zlato-rjavo skorjico.

Še topel jabolčni zavitek postrežemo z žličko kisle ali stepene sladke smetane.

Dober tek!

Save

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor