Jabolčni zavitek z bučo in makom
Naj bo klasičen jabolčni zavitek tokrat malo drugačen – dodajte mu mak in bučo! Obenem se izognite belemu sladkorju in s to kombinacijo zadenite v polno pri barvi in okusu. Gre za sladico, ki bo najprej tako lepo dišala iz pečice, nato pa bo pobožala vaše brbončice.
Pripomočki za jabolčni zavitek z bučo in makom:
- okrogel pekač (uporabila sem pekač premera 23 cm)
- skleda
- ribežen
- nož
- kozica
- soparnik/posoda za kuhanje na pari/posoda s pokrovko
- skleda
- kuhinjski čopič
Sestavine za jabolčni zavitek z bučo in makom:
- 400 g buče maslenke
- 4 jabolka
- 1 banana
- 50 g maka
- 1 žlica medu
- 1 žlička posušenih listkov stevie (ali stevie v prahu)
- 0,5 dl vode
- ½ žličke cimeta
- 180 g kisle smetane
- 350 g polnozrnatega vlečenega testa
- maščoba za pekač
Postopek za jabolčni zavitek z bučo in makom:
Za jabolčni zavitek z bučo in makom najprej pripravimo nadev. V ta namen olupimo bučo maslenko in jo narežemo na kockice. Damo jih v soparnik, posodo za kuhanje na pari ali če nimamo nič od tega preprosto v posodo s pokrovko. V zadnjem primeru dolijemo nekaj žlic vode, da se buča ne bo prismodila. Dušimo toliko časa, da so kockice povsem mehke.
V kozico nalijemo 0,5 dl vode, dodamo žlico medu in strte posušene listke stevie. Vse skupaj premešamo in segrejemo, da zavre, nato kuhamo še dobro minutko in odstavimo.
Medtem v skledo pretlačimo banano, naribamo olupljena jabolka in dodamo cimet. Vse skupaj premešamo.
Zmesi za jabočni zavitek z bučo in makom dodamo mak in mešanico medu in stevie.
Ko je meso buče maslenke zmehčano, ga pretlačimo z vilico in vmešamo v nadev.
Polnozrnato testo za jabolčni zavitek razvijemo na kuhinjsko krpo in vsako plast namažemo z nekaj žlicami nadeva. Čez namažemo še nekaj žlic kisle smetane in testo zvijemo. Nekaj kisle smetane prihranimo za premaz.
Zvitke zlagamo na rahlo pomaščen pekač. Jabolčni zavitek premažemo s preostankom kisle smetane.
Jabolčni zavitek z bučo in makom postavimo v pečico, ogreto na 185 °C (klasična pečica) in ga pečemo 20 minut. Potem temperaturo znižamo na 170 °C (klasična pečica) in ga pečemo še okoli 40 minut, da dobi zlato-rjavo skorjico.
Še topel jabolčni zavitek postrežemo z žličko kisle ali stepene sladke smetane.
Dober tek!
Save