Sataraš z melancani po sicilijansko
Sataraš z melancani po sicilijansko, tudi sicilijanski sataraš, je značilen za Italijo, še posebej pa je, kot že samo ime pove, razširjen na Siciliji, kjer so melancani oziroma jajčevci nepogrešljiv del sicilijanske kulinarike. Recepti za pripravo sataraša so zelo različni, tako so na Siciliji za njegovo pripravo vključili tudi melancane in tako popestrili njegov okus.
Pripomočki za pripravo sataraša z melancani po sicilijansko
- kuhinjski ročni ali električni rezalnik
- kozarci za vlaganje s pokrovčki
Sestavine za pripravo sataraša z melancani po sicilijansko
Za 8 kozarcev po 370 ml:
- 1000 g melancan
- 2000 g paradižnika
- 1000 g zelene in rumene paprike
- 500 g čebule
- 100 ml olja po želji
- 2 žlice soli
Priprava sataraša z melancani po sicilijansko
Pripravimo in stehtamo si vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili za pripravo sataraša z melancani, zelenjava mora biti sveža in ne poškodovana.
Paradižnik je potrebno olupiti, kar storimo najlažje in najhitreje tako, da ga zarežemo in potopimo v vročo vodo za eno minuto, nato ga damo v hladno vodo in kožica od paradižnika bo hitro odstopila.
Papriko operemo, nato prerežemo, odstranimo semena in narežemo na rezance široke dva do tri milimetra, oprane mlade melancane, ki jih ni potrebno olupiti in odstraniti semen, ampak jih samo narežemo na rezine debele dva do tri milimetre.
Najprej na olju prepražimo olupljeno in na drobno narezano čebulo, ko čebula postekleni, ji nato dodamo na rezance narezano papriko, premešamo in pražimo dve do tri minute.
Nato dodamo še narezane melancane in olupljen na kose narezan paradižnik, vse skupaj premešamo in kuhamo 8 do 10 minut.
Med kuhanjem in občasnim mešanjem še posolimo in sataraš je pripravljen za polnjenje v kozarce.
Kozarce napolnimo dva do tri milimetre do roba, če kozarcev nismo segrevali pred polnjenjem, jih polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovčke, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Tako pripravljen sataraš je uporaben najmanj eno leto, če ga hranimo v temnem neogrevanem prostoru.
Zelo rada si pripravim shranke za zimski in spomladanski čas, še rajši pa potem iz njih pripravim okusna kosila ali večerje. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za pripravo mojih najljubših shrankov:
- Turšija po moje.
- Inka kumarice vložene v kisu.
- Naribane kumare po mediteransko.
- Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato.
- Pasterizirane naribane kumare za solato.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Semena kapucink v kisu.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Rumeni ježki vloženi v kisu.
- V kisu vloženi jurčki.
- Štorovke ali mraznice v kisu.
- Lisičke vložene v kisu.
- Fermentirana zelenjava
- Kisanje zelja za ozimnico.
- Kisanje repe.
Zelo rada imam sataraš in melancane, nikoli pa nisem pomislila, da bi jih naredila skupaj. Dobra ideja in bom to kmalu naredila, čeprav je zima.