Sataraš z melancani po sicilijansko
Print Friendly, PDF & Email

Sataraš z melancani po sicilijansko, tudi sicilijanski sataraš, je značilen za Italijo, še posebej pa je, kot že samo ime pove, razširjen na Siciliji, kjer so melancani oziroma jajčevci nepogrešljiv del sicilijanske kulinarike. Recepti za pripravo sataraša so zelo različni, tako so na Siciliji za njegovo pripravo vključili tudi melancane in tako popestrili njegov okus.

Sataraš z melancani po sicilijansko

Pripomočki za pripravo sataraša z melancani po sicilijansko

 • kuhinjski ročni ali električni rezalnik
 • kozarci za vlaganje s pokrovčki

Sestavine za pripravo sataraša z melancani po sicilijansko

Za 8 kozarcev po 370 ml:

 • 1000 g melancan
 • 2000 g paradižnika
 • 1000 g zelene in rumene paprike
 • 500 g čebule
 • 100 ml olja po želji
 • 2 žlice soli

Priprava sataraša z melancani po sicilijansko

Pripravimo in stehtamo si vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili za pripravo sataraša  z melancani, zelenjava mora biti sveža in ne poškodovana.

Sataraš z melancani po sicilijansko

Paradižnik je potrebno olupiti, kar storimo najlažje in najhitreje tako, da ga zarežemo in potopimo v vročo vodo za eno minuto, nato ga damo v hladno vodo in kožica od paradižnika bo hitro odstopila.

Sataraš z melancani po sicilijansko

Papriko operemo, nato  prerežemo, odstranimo semena in narežemo na rezance široke dva do tri milimetra, oprane mlade melancane, ki jih ni potrebno olupiti in odstraniti semen, ampak jih samo narežemo na rezine debele dva do tri milimetre.

Sataraš z melancani po sicilijansko

Najprej na olju prepražimo olupljeno in na drobno narezano čebulo, ko čebula postekleni, ji nato dodamo na rezance narezano papriko, premešamo in pražimo dve do tri minute.

Sataraš z melancani po sicilijansko

Nato dodamo še narezane melancane in olupljen na kose narezan paradižnik, vse skupaj premešamo in kuhamo 8 do 10 minut.

Sataraš z melancani po sicilijansko

Med kuhanjem in občasnim mešanjem še posolimo in sataraš je pripravljen za polnjenje v kozarce.

Sataraš z melancani po sicilijansko

Kozarce napolnimo dva do tri milimetre do roba, če kozarcev nismo segrevali pred polnjenjem, jih polnimo na kovinski podlagi, da ne počijo. Napolnjene kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovčke, nato jih pravilno obrnemo  in pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o času in vsebini shranka. Tako pripravljen sataraš je uporaben najmanj eno leto, če ga hranimo v temnem neogrevanem prostoru.Sataraš z melancani po sicilijansko

Zelo rada si pripravim shranke za zimski in spomladanski čas, še rajši pa potem iz njih pripravim okusna kosila ali večerje. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za pripravo mojih najljubših shrankov:

Ocena:
Skupaj: 88 Povprečno: 3.1]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

One thought on “Sataraš z melancani po sicilijansko

 • 31. januarja 2024 pri 20:30
  Permalink

  Zelo rada imam sataraš in melancane, nikoli pa nisem pomislila, da bi jih naredila skupaj. Dobra ideja in bom to kmalu naredila, čeprav je zima.

Dodaj odgovor