Torta s popečenimi bananami in čokoladno smetano
Print Friendly, PDF & Email

Torta s popečenimi bananami in čokoladno smetano predstavlja preplet čudovitih in meni zelo ljubih okusov. V njej se namreč prepletata okusa čokolade in banan, za katere se mi zdi, da zelo dobro pašejo skupaj. Banane razvijejo nekoliko drugačen okus, ki je zame božanski, če jih popečemo na maslu. Če jih pečemo na nekoliko višji temperaturi oziroma dlje časa, postanejo še celo rahlo hrustljave, njami! Predvsem pa se zmehčajo in tako lepo zadišijo. Čokolada v tej torti nastopa kar dvakrat: v čokoladnem ganašu, s katerim so prelite popečene banane, in čokoladni smetani, ki je kot rahel oblaček na vrhu te kulinarične poslastice. Glavna igralca – banane in čokolada – pa potrebujeta oder, kajne? 🙂 Zato prvo plast torte s popečenimi bananami in čokoladno smetano predstavlja biskvit z dodatkom orehov, ki se jih okusi zelo nežno. Se vse skupaj sliši zapleteno? Verjemite mi, da je priprava zelo enostavna, saj le spečemo biskvit, ga nadevamo z bananami, ki jih ni težko pripraviti, te prelijemo z zelo enostavnim ganašem, čez pa nadevamo puhaste smetanaste valove. Edino za te predlagam, da smetano pripravite že prejšnji dan in jo čez noč pustite v hladilniku. A če se vam mudi, se tudi za to najde rešitev. Berite naprej. 😉

Pripomočki za torto s popečenimi bananami in čokoladno smetano:

  • električni mešalnik ali kuhinjski robot
  • 2 skledi za mešanje sestavin
  • žlica
  • tehtnica
  • merilni kozarec ali posoda za merjenje tekočin
  • klasična pečica
  • model za torto premera 26 cm
  • kuhinjski čopič
  • kuhinjska krpa
  • vilice
  • posoda za kuhanje s pokrovko ali ustrezno velik krožnik
  • skledica
  • kozica
  • žlica
  • deska
  • večja noža za rezanje in prestavljanje torte
  • ponev
  • plastenka z naluknjanim zamaškom ali kozarec in žlica
  • servirni krožnik
  • cedilo

Sestavine za torto s popečenimi bananami in čokoladno smetano:

Za tortni model premera 26 cm:

Za biskvit:

  • 3 jajca velikosti L ali 4 jajca velikosti M
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 1,2 dl sončničnega olja
  • 140 g navadne bele moke tip 400
  • 50 g polnozrnate pšenične moke
  • 50 g mletih orehov
  • 1 žlica (6 g) pecilnega praška (sama uporabljam prašek iz vinskega kamna)
  • 1,5 dl jabolčnega soka (uporabljam domačega)
  • 0,5 dl vode

Za popečene banane:

  • 5 banan
  • 10 g masla

Za čokoladni ganaš:

  • 120 g čokolade (uporabila sem 80 g mlečne in 40 g temne čokolade)
  • 60 g sladke smetane

Za čokoladno smetano:

  • 4 dl sladke smetane
  • 150 g čokolade (uporabila sem 100 g mlečne in 50 g temne čokolade)
  • 1 žlička kakava v prahu

Postopek za torto s popečenimi bananami in čokoladno smetano:

Torta s popečenimi bananami je sestavljena iz štirih plasti. Predlagam, da najprej pripravimo čokoladno smetano, saj je najbolje, da čez noč počiva v hladilniku, zato v posodo za kuhanje nalijemo 4 dl sladke smetane in ji dodamo 150 g izbrane čokolade, nalomljene na koščke.

Vse skupaj postavimo na štedilnik in kuhamo na srednje visoki temperaturi, dokler se čokolada ne stopi. Vmes mešamo z žlico. Potem posodo pustimo, da se čokoladna zmes malo ohladi, kasneje pa jo pokrijemo s pokrovko ali ustrezno velikim krožnikom in jo postavimo v hladilnik za čez noč.

Nasvet:

Če se nam mudi in bi radi s pripravo torte nadaljevali že isti dan, smetana pa se mora vseeno dobro ohladiti, da bo krema uspela, jo postavimo v zamrzovalnik. Pri tem pazimo, da ne zamrzne, zato jo večkrat vzamemo ven in premešamo, dokler ni dovolj ohlajena, da jo lahko stepemo. A še prej moramo pripraviti vso ostalo torto. 😉

Nadaljujemo pripravo torte tako, da spečemo biskvit, za katerega v dve posodi ločimo rumenjake in beljake 4 manjših ali 3 večjih jajc. Beljake stepemo v sneg – med stepanjem jim dodamo nekaj žlic sladkorja (od 100 g rjavega sladkorja).

Rumenjake stepemo z nekaj žlicami sladkorja, nato pa med mešanjem na nižji hitrosti postopno dolijemo 1,2 dl olja.

V drugo skledo odmerimo preostale suhe sestavine: 140 g bele moke, 50 g polnozrnate moke, 50 g mletih orehov, preostanek sladkorja in žlico pecilnega praška. Premešamo.

Mešanico suhih sestavin postopno z žlico dodajamo k rumenjakovi zmesi in mešamo na nizki hitrosti.

Na koncu rahlo vmešamo še beljakov sneg. Predlagam, da najprej vmešamo nekaj žlic in šele nato preostanek, ne vsega hkrati. Biskvitno maso za torto s popečenimi bananami in čokoladno smetano vlijemo v tortni model premera 26 cm, ki smo ga namastili z žličko olja. To olje ostane na dnu merilnega kozarčka, tako da ga s kuhinjskim čopičem samo prenesemo iz kozarca na dno tortnega modela. Model postavimo v pečico, ogreto na 160 °C in pečemo pol ure, nato pa preverimo, ali je biskvit pečen. Po potrebi ga pustimo v pečici še nekaj minut, nato ga odstranimo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na pultu, da se popolnoma ohladi.

Ko je biskvit ohlajen, ga nasočimo z jabolčnim sokom, da bo torta bolj sočna. To naredimo najbolje tako, da biskvit z vilico večkrat prebodemo, nato pa čez polijemo razredčen jabolčni sok. To lahko storimo tako, da tekočino nalijemo v kozarec in jo z žlico prenašamo na površino biskvita.

Nasvet:

Še lažje in enakomerneje tekočino razporedimo po biskvitu tako, da jo nalijemo v plastenko, na katero privijemo naluknjan zamašek, da teče kot iz tuša. Zamašek naluknjamo tako, da ga prebodemo z iglo (šivanko), ki jo pridržimo nad ognjem, da se nekoliko segreje. 😉

Pustimo biskvit, da vpije tekočino, mi pa medtem pripravimo popečene banane. Banane olupimo in jih narežemo na polcentimetrske kolobarje. V ponev damo 10 g masla in ko se stopi, dodamo narezane banane.

Na srednje visoki do visoki temperaturi jih pečemo nekaj minut, pri tem pa jih večkrat premešamo oz. obrnemo tako, da spodnje privzdignemo in naredimo prostor za ostale, da se vse dotikajo vročega dna in se lepo zapečejo. Pri tem pazimo, da se ne zapečejo celo preveč. Banane bodo postale nežne, mehke, rahlo bodo tudi spremenile barvo, predvsem pa se bo prostor napolnil s prijetnim, sladkim vonjem.

Še vroče banane nadevamo na orehov biskvit in jih enakomerno razporedimo po površini. Torto potem postavimo na hladno, da se banane nekoliko ohladijo.

Lotimo se priprave čokoladnega ganaša. Na deski sesekljamo 120 g čokolade. Uporabila sem 80 g mlečne in 40 g temne čokolade. Čokolado damo v skledico, medtem pa v kozici segrejemo 60 g sladke smetane. Ko skoraj zavre, z njo prelijemo sesekljano čokolado. Čeprav bi najraje čokolado premešali takoj, to storimo šele po 1 minutki. Nastala bo svetleča, omamno dišeča, temna čokoladna zmes – čokoladni ganaš. Uprimo se želji, da bi jo kar takoj pojedli. 😉 S čokoladnim ganašem prelijemo plast banan in spet ohladimo.

Torto zdaj previdno vzamemo iz tortnega modela in jo prestavimo na izbran servirni krožnik. Biskvit je precej kompakten, zato bi jo morali premakniti brez težav. Pri tem si pomagamo z dvema nožema, ki ju damo pod biskvit in torto prestavimo z modela na krožnik.

Na vrsti je še čokoladna smetana. Vzamemo jo iz hladilnika in jo z električnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom zmešamo kot običajno sladko smetano.

Nazadnje čokoladno smetano nadevamo na torto in z žlico oblikujemo valove. Po želji jih rahlo posujemo s kakavom v prahu, ki ga damo v cedilo in z njim potresemo nad torto.

Dober tek!

Prepričana sem, da bi vam teknile tudi te torte:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor