Sladki ajdovi polpetki
Včasih mi zadiši ajdova kaša. Zraven imam rada sadje in med, ki doda sladkobo. Tokrat sem tem sestavinam dodala nekaj dodatnih, da sem dobila maso za mini palačinke, ki sem jih poimenovala sladki ajdovi polpetki. Kakšen slasten zajtrk!
Sladki ajdovi polpetki – pripomočki:
- skleda
- žlica
- vilica
- posoda
- ponev
- nož
- deska
- cedilo
- papirnata brisačka
Sladki ajdovi polpetki – sestavine:
- 10 žlic ajdove kaše
- 1 jajce
- 5 žlic maka
- 2 žlici moke (uporabila sem polnozrnato, lahko pa damo tudi ajdovo)
- 1 banana
- ščep soli
- 1/4 žličke cimeta
- noževa konica ingverja v prahu
- 2 žlički medu
- pest (pekan) orehov (nekaj jih prihranimo za serviranje)
- olje ali kokosova maščoba za cvrtje
Sladki ajdovi polpetki – postopek:
V posodo nalijemo vodo, dodamo sol in vse skupaj pristavimo na štedilnik. Medtem ko čakamo, da bo voda zavrela, preberemo ajdovo kašo. Stresemo jo na krožnik in pregledamo ter odstranimo poškodovana zrna. Nato jo stresemo v krop in kuhamo približno 20 minut.
V skledo ubijemo jajce. Dodamo cimet in ingver v prahu ter žličko medu. Banano pretlačimo z vilico in jo primešamo k jajcu.
Ko je ajdova kaša kuhana, jo odcedimo in dodamo v skledo k jajčni zmesi, vsujemo pa še mak.
Na koncu v maso primešamo še moko. Jaz sem dodala 2 žlici polnozrnate moke, lahko pa uporabite tudi ajdovo ali katero drugo.
Na deski grobo sesekljamo pest orehov. Uporabila sem pekan orehe, odlično pa se bodo zraven slastnih ajdovih polpetkov podali tudi navadni.
Namig:
Orehi bodo še boljši, če jih bomo suho popražili. 😉
V ponev, ki jo postavimo na štedilnik, vlijemo malo olja za cvrtje ali pa uporabimo kokosovo maščobo, kot sem storila sama. Ko se razpusti in maščoba postane vroča, z žlico zajamemo maso za sladke ajdove polpetke in jo vlijemo v ponev, da nastanejo majhne palačinkice.
Po nekaj minutah previdno privzdignemo ajdove polpetke in jih obrnemo, da se bodo spekli še na drugi strani. Pečene zložimo na papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno maščobo. Potem jih zložimo na servirni krožnik, polijemo z malo medu in posujemo z nekaj sesekljanimi orehi.
Dober tek! 🙂