Sadna nabodala – privlačen in zdrav prigrizek za otroško zabavo
Print Friendly, PDF & Email

Na otroških zabavah vse prevečkrat mizo obložimo z nezdravimi prigrizki. Zelo enostavno pa lahko naše male goste navdušimo tako, da jim pripravimo sadna nabodala. Ta so že zaradi svoje oblike privlačna, sploh če jih zapičimo v stiroporasto podlago in če jih okrasimo s podobami živalic ali njihovih najljubših risanih junakov. 🙂

Pripomočki za sadna nabodala:

  • nabodala za ražnjiče
  • deska
  • nož

Sestavine za sadna nabodala:

  • poljubno sadje npr. banane, jabolka, hruške, grozdje, jagode, kivi, breskve … (količine so odvisne od števila gostov)

Postopek za sadna nabodala:

Sadna nabodala pripravimo res enostavno. Izbrano sadje olupimo, operemo in narežemo na za grižljaj velike kose (npr. banane, jabolka, hruške, kivi itd.). Nekaterega sadja ni potrebno lupiti in je že ravno prave velikosti, recimo jagode in grozdje. Narezano sadje si pripravimo na krožnike ali v skledice.

Potem je na vrsti nabadanje sadnih koščkov na nabodala za ražnjiče. Priporočam, da začnete s čvrstim sadjem in najprej nabodete košček tega in ga potisnete skoraj do konca palčke (ustavimo se približno 3 cm pred koncem). Nato izmenično nabadamo sadje, da nastane pisano sadno nabodalo.

Ko porabimo vse sadje oz. ražnjiče, sadna nabodala zapičimo v stiroporasto podlago (lahko pa tudi škatlo z dvojnim kartonom ali gobo). Če nimamo nič od tega, jih preprosto zložimo enega na drugega na podolgovat krožnik.

Ko sadna nabodala zapičimo v podlago, jih okrasimo še z otroškimi motivi, kot so podobe živalic ali risanih junakov. Ogromno sličic je na voljo na internetu: shranimo si poljubne motive, jih natisnemo na nekoliko trši papir, izrežemo in z lepilno pištolo prilepimo na vrh lesenih palčk. Tako bodo malčkom sadna nabodala še bolj zanimiva in izbirali jih bodo glede na podobo na sličici.

Nasvet:

Sadna nabodala nam vzamejo nekaj časa, saj je treba sadje pripraviti (olupiti, narezati) in potem vsak košček sadja posebej tudi nabosti na palčko. Ker med zabavo ne bo časa za pripravo, jih lahko pripravimo vnaprej. Če vas do postrežbe loči malo časa, jih zložite na krožnik in pokrijte s folijo, zapičite pa jih v stiropor in opremite s sličicami tik preden jih boste nesli na mizo. Če bodo stala dlje časa, pa priporočam, da si naredite mešanico limoninega soka in vode in vanjo potopite sadje (sploh jabolka, ki hitro porjavijo), in to še preden jih boste nabodli. Druga možnost je, da mešanico vode in limoninega soka daste v stekleničko z razpršilko in končana nabodala enostavno poškropite. Šele po tem dodajte sličice, da ne zmočite papirja. 😉

Želim vam prijetno in zdravo sladkanje! 🙂

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor