Sočne tortilje s piščancem in zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Tortilje so super, ker jih lahko vsakič malo drugače nadevamo in tako dobimo povsem drugačen obrok. Tokrat sem pripravila sočne tortilje s piščancem in zelenjavo, ki jih posujemo še z nekaj sira, zapečemo v pečici in že je okusen ter nasiten obrok pred nami.

Pripomočki za tortilje s piščancem in zelenjavo

  • nož in deska za rezanje
  • ponev (vok) ali posoda z višjim robom s pokrovko
  • kuhalnica
  • manjša ponev
  • pekač (tisti, ki pride s pečico)
  • ribežen
  • papir za peko
  • pečica
  • žlica
  • globok krožnik
  • 16 zobotrebcev
  • cedilo

Sestavine za tortilje s piščancem in zelenjavo

Za 8 tortilj:

Za nadev:

  • 1 piščančji file (cca. 500-600 g)
  • 2 čebuli (cca. 150-170 g)
  • 170 g korenja
  • 260 g rdeče paprike
  • 180 g rumene paprike
  • 140 g koruze (t.j. 1 170 g pločevinka koruze)
  • 180 g poljubnega sira (jaz uporabim ementalca)
  • olje
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2 čajni žlički mlete sladke rdeče paprike (lahko tudi pekoče)
  • 180 g kisle smetane
  • 3 žlice pikantne sirove omake (cca. 130 g)

In še (po želji in okusu):

  • feferoni ali čili

Priprava tortilj s piščancem in zelenjavo

Najprej si pripravimo vse sestavine.
Piščančji file splaknemo pod tekočo hladno vodo in pustimo, da se malo odteče. Nato ga narežemo na poljubno velike kose ali trakove. Čebulo olupimo in nasekljamo, lahko jo tudi narežemo na rezance. Korenje očistimo in ostrgamo, nato ga narežemo na poljubno velike koščke, priporočam, da so manjši.

Papriki umijemo in prerežemo na pol, odstranimo semena in pecelj. Nato vsako polovico paprike narežemo na rezine, ki jih narežemo na majhne koščke. Po želi lahko katero papriko nadomestimo z zeleno. Dodate lahko tudi feferon ali čili (po okusu).

Sedaj v vok ali ponev z višjim robom vlijemo malo olja in ga segrejemo.
Ko sta vok in olje segreta, vanj stresemo na trakove ali koščke narezanega piščanca in ga na nižji temperaturi popečemo, da meso zakrkne. Medtem naribamo sir, piščanca pa občasno premešamo.

Ko je piščanec popečen, ga vzamemo iz voka in ga damo v globok krožnik in ga pustimo ob strani. Na olju, ki je ostalo v voku, sedaj na hitro popražimo čebulo, toliko, da porumeni. Dodamo korenje in oboje skupaj na srednji temperaturi štedilnika pražimo približno 2 minuti.

Sedaj dodamo še narezani papriki in koruzo, ki smo jo medtem s pomočjo cedila odcedili iz konzerve in jo splaknili pod tekočo vodo in dobro odcedili. Premešamo in zelenjavo dušimo nekje 3-4 minute v pokritem voku, na nižji temperaturi štedilnika.

Dodamo mleto rdečo papriko, solimo in popramo po okusu. Premešamo.
Dodamo še kislo smetano in pikantno sirovo omako ter vse skupaj dobro premešamo in v pokritem voku kuhamo 10-15 minut, vmes večkrat premešamo.

Omaka s piščancem in zelenjavo je pripravljena. Sedaj na štedilnik pristavimo ponev, v kateri bomo na hitro segreli tortilje. Pripravimo si tudi pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in seveda priklopimo pečico, ki jo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Pripravimo si tudi 16 zobotrebcev.

Ko se ponev segreje, vanjo na hitro polagamo tortilje, ki jih na hitro segrejemo na eni strani in nato še na drugi (na vsaki strani nekaj sekund). Tortiljo damo na krožnik, nanjo nadevamo nekaj nadeva (cca. 3 žlice), nato tortiljo prepognemo z obeh strani, kot prikazuje spodnja fotografija.

Tako zavito tortiljo prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko in vanjo zapičimo dva zobotrebca, kot prikazuje spodnja slika, saj s tem preprečimo, da bi se tortilja razprla. Enako storimo v vsemi ostalimi tortiljami. Ko smo nadevali vse tortilje, jih posujemo z naribanim sirom.  In jih damo v ogreto pečico (170 °C, ventilacija) in jih pečemo 10-15 minut oz. toliko časa, da se sir lepo zapeče.

Ko so tortilje zapečene, iz njih vzamemo zobotrebce in jih postrežemo. Tortilje s piščancem in zelenjavo ponudimo skupaj s poljubno solato in okusen obrok je tu.

Dober tek vam želim.

Poskusite tudi: tortilje s tuno.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor