Bananina torta s skutino kremo
Bananina torta s skutino kremo je torta iz mehkega čokoladnega biskvita, skutine kreme z vaniljevim pudingom in sladkih banan. Vse skupaj pa je prelito s tanko plastjo temne čokolade. Krema ni pretirano sladka. Večino sladkobe torti dajo zrele banane ter čokoladni preliv.
Bananina torta s skutino kremo – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- 2 plastični posodi
- ročni mešalnik z metlicama za stepanje
- jedilna žlica
- nož
- lopatka za torte
- ročna metlica za stepanje
- model za torto premera 21 cm
- peki papir
- pečica (navadna)
- manjša kozica
- aparat za taljenje čokolade oz. 2 kozici (ena nekoliko večja od druge)
Bananina torta s skutino kremo – sestavine:
(za torto premera 21 cm)
Za biskvit:
- 3 jajca
- 45 g sladkorja
- 30 g mletih mandljev
- 20 g bele moke
- 1 jedilna žlica kakava
- 1 čajna žlička pecilnega praška
Za kremo:
- 125 g zmehčanega masla
- 250 ml mleka
- 1 paket vaniljevega pudinga
- 2 jedilni žlici sladkorja
- 250 g pasirane skute
Dodatno še:
- 2 večji zreli, sladki banani
Za preliv:
- 50 g temne čokolade
- 40 g kokosovega olja
Bananina torta s skutino kremo – priprava:
Odtehtamo in pripravimo si vse sestavine. Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor z ročnim mešalnikom z metlicama za stepanje stepamo toliko časa, da dobimo rahlo, svetlo maso.
V maso dodamo vse suhe sestavine: mlete mandlje, moko, kakav in pecilni prašek. Dobro premešamo.
Nato v maso z ročno metlico za stepanje počasi vmešamo sneg iz beljakov. Maso prelijemo v s peki papirjem obložen pekač. Če je potrebno, z maslom namažemo tudi robove modela. Biskvit damo peči v predhodno ogreto pečico (navadno) na 180 °C in ga pečemo 25-30 minut. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit pečen (zobotrebec mora biti čist). Biskvit ohladimo v modelu.
Krema: vrečko vaniljevega pudinga zmešamo z dvema žlicama sladkorja in premešamo s 6 žlicami hladnega mleka (vzamemo jih od 250 ml mleka). Preostalo mleko pristavimo na ogenj in počakamo, da zavre. Nato vanj zakuhamo puding in neprestano mešamo. Dobiti moramo zelo gost puding. Počakamo, da se puding ohladi. Ohlajenemu pudingu primešamo na manjše kose narezano maslo in skuto. Vse skupaj zmiksamo z ročnim mešalnikom, da dobimo gladko, homogeno maso.
Banani olupimo, prerežemo po dolgem in razporedimo po biskvitu, kot kaže fotografija. Banane naj bodo res zrele in sladke. Čez banane enakomerno razporedimo kremo. Pomagamo si z lopatko za torte.
V avtomatu za topljenje čokolade ali nad paro stopimo čokolado in kokosovo olje ter jo prelijemo po torti v tanki plasti, le toliko, da je krema prekrita. Ni nujno, da porabimo vso čokolado.
Torto damo za najmanj 2 uri v hladilnik. Nato odstranimo obod tortnega modela. Torto posujemo z mletimi mandlji, narežemo in postrežemo.