Marmelada iz borovnic, ribeza in banan
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada iz borovnic ribeza in banan je nastala spontano, ko sem si ponovno želela kombinirati različno sadje in iz njega pripraviti marmelado. Na voljo sem imela sveže nabrane borovnice in vedela sem, da bodo osnova marmeladi. Tam je bil še ribez, pogled na banane pa je naredil dokončno odločitev, katero sadje bom kombinirala.

In marmelada iz borovnic, ribeza in banan je enostavno krasna! Že njen vonj je nekaj posebnega, okus pa … prijetno presenečenje, saj se okusi borovnic, ribeza in banan zelo lepo prepletajo in dopolnjujejo. Tudi cimet in pomaranča, ki sem ju dodala prijetno zaokrožita vse skupaj.
Vsekakor je marmelada iz borovnic, ribeza in banan nekaj posebnega in si zasluži, da jo poskusite tudi vi. Pa še zelo enostavna je za pripravo.

Pripomočki za pripravo marmelade iz borovnic, ribeza in banan

 • posoda za kuhanje marmelade
 • manjša skodelica
 • kuhinjska tehtnica
 • žlica
 • kuhalnica
 • palični mešalnik
 • metlica za stepanje (ni nujna)
 • štedilnik
 • 3 x 450 ml kozarci za vlaganje s pokrovčki
 • ožemalnik citrusov
 • nož in deska za rezanje
 • čajna žlička
 • odeja ali večja brisača
 • lij
 • zajemalka

Sestavine za marmelado iz borovnic, ribeza in banan

Za tri 450 ml kozarčke marmelade:

 • 800 g borovnic
 • 400 g ribeza
 • 300 g banan (cca. 2 banani, odvisno od velikosti)
 • 350 g sladkorja
 • želirno sredstvo z oznako 3:1
 • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
 • sveže iztisnjen sok 1 pomaranče (cca. 1 dl)
Opomba avtorice

Kupimo lahko več različnih želirnih sredstev, različnih proizvajalcev z oznakami kot so 1:1 ali 2:1, 3:1 …

In kaj sploh pomenijo te oznake?

Oznaka 3:1 pomeni, da je želirno sredstvo primerno za uporabo za 1-1,25 kg sadja in 350 g sladkorja. Oznaka 2:1 pomeni, da je primerno za 1-1,25 kilograma sadja in 500 g sladkorja. Medtem, ko želirno sredstvo 1:1 pomeni, da je primerno za 1 kilogram sadja in 1 kilogram sladkorja.

Priprava marmelade iz borovnic, ribeza in banan

Nabrani in očiščeno sadje, borovnice in ribez, pregledamo in odstranimo morebitne smeti, listke … Banane olupimo in narežemo na koleščke.
Pripravljeno sadje stehtamo in ga stresemo v posodo v kateri bomo skuhali marmelado.

Pripravimo si še ostale sestavine. Stehtamo in odmerimo sladkor. Od celotnega sladkorja vzamemo 2-3 žlici sladkorja, ki ga v manjši skodelici shranimo za kasneje. Pomarančo z dlanjo povaljamo po delovnem pultu, jo prerežemo na pol in dobro ožamemo in ujamemo njen sok.

Sladkor dodamo k sadju, prav tako mleti cimet.

Dolijemo še sveže iztisnjen pomarančni sok.

Vse skupaj postavimo na štedilnik in pri nižji temperaturi počasi, med stalnim mešanjem (to velja še posebej za začetek, da se nam sladkor ne bi prismodil) segrevamo do vretja, če se ob tem pojavijo pene, nič hudega, s kuhanjem bodo izginile, lahko pa jih tudi poberete z vrha.

Ko marmelada iz borovnic, ribeza in banan zavre, jo ob zmernem vretju kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo.

V tem času si pripravimo in temeljito umijemo ter osušimo tudi steklene kozarčke za vlaganje s pripadajočimi pokrovčki, ki dobro tesnijo.
Medtem, ko steklene kozarčke lahko uporabimo večkrat, vam toplo priporočam, da pokrovčkov ne reciklirate s ponovno uporabo, ampak vsakič uporabite novega, saj boste le tako zagotovo vedeli, da pokrovček še vedno dobro tesni in boste tako prepričani, da bo marmelada (ali drug pripravek v vaši ozimnici) še nekaj let nespremenjen ali pokvarjen počakal v vaši shrambi oz. kleti.

Po 15 minutah kuhanja je sadje že razkuhano. Sedaj imate tri možnosti. V kolikor imate radi koščke sadja v marmeladi, jo lahko pustite takšno kot je, ali pa jo pokuhate še malo dlje, da sadje samo po sebi s kuhanjem še malo razpade.
A sama vam svetujem, da jo bodisi spasirate s paličnim mešalnikom (jaz sem naredila tako in je izpadla več kot odlično), lahko pa sadje le nekoliko pretlačite na roke s pomočjo tlačilke za krompir.
Torej, jaz sem marmelado povsem spasirala s paličnim mešalnikom, če želite jo lahko povsem spasirate ali le delno. V tem koraku je odločitev vaša.

Sedaj vzamemo del sladkorja, ki smo ga shranili in mu primešamo izbrano želirno sredstvo in vse skupaj vmešamo v marmelado iz borovnic, ribeza in banan, ki smo jo pravkar spasirali.

Sama želirno sredstvo vmešam kar s pomočjo metlice za stepanje, lahko pa to storite tudi s kuhalnico, a pri tem pazite, da boste mešali res hitro in zmes sladkorja in žeirnega sredstva počasi vsipali v marmelado in se tako izognili morebitnim grudicam, ki bi utegnile nastati, če želirnega sredstva ne bi dovolj dobro vmešali v marmelado.

Marmelado kuhamo še 3 minute (oz. po navodilu proizvajalca želirnega sredstva), pri tem naj rahlo vre. Med kuhanjem mešamo.

Marmelado sedaj lahko napolnimo v steklene kozarčke, ki smo jih pripravili in očistili. Segrevanje kozarčkov pred polnjenjem ni potrebno, pazite le, da bodo med polnjenjem postavljeni na kovinski podlagi (sama jih postavim na odcejalno površino kuhinjskega lijaka), saj tako ne bodo počili.

Marmleado iz borovnic, ribeza in banan v kozarčke napolnimo s pomočjo zajemalke, s katero zajemamo marmelado in jo vlivamo v lij, ki smo ga vtaknili v kozarček, ki ga polnimo. Lahko jih polnite tudi drugače, na način, ki vam je bliže.

Kozarčke napolnimo do vrha in jih nato dobro zapremo s pokrovčki.

Marmelado sedaj postavimo na miren prostor, na odejo ali brisačo s katero kozarčke tudi dobro pokrijemo in jih pustimo, da se ohladijo. Sama jih tako pokrite običajno pustim 2-3 dni.

Po tem času kozarčke opremimo z napisom o vsebini, seveda, če želimo, ni pa obvezno. Poleg si lahko pripišete tudi leto priprave, da boste kasneje vedeli kako star shranek imate v vaši ozimnici.

Marmelado hranimo v temnem in suhem prostoru. Po odprtju pa v hladilniku.

Naj vam tekne edinstvena kombinacija borovnic, ribeza in banan.

Ljubiteljem domačih dobrot iz ozimnice priporočam, da pogledajo tudi recepte za:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor