Bananina marmelada – brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Bananina marmelada je slasten namaz. Jemo jo lahko namazano na kruh, dodamo jo lahko različnim slaščicam in sladicam (rižev narastek, palačinke, mlečni riž …), dodamo jo lahko v navadni jogurt ali pa jo jemo kar na žlico. Banane so za marmelado odličen sadež, saj so že same po sebi sladke, njihova struktura pa je gosta. Ravno zato bi bilo škoda v marmelado dodajati sladkor ali želirna sredstva.

bananina-marmelada-brez-sladkorja-2

Bananina marmelada – pripomočki:

  • lonec
  • vilice
  • krožnik
  • palični mešalnik
  • kuhalnica

Bananina marmelada – sestavine:

  • 6 banan (zelo zrelih – z rjavimi pikami, vendar ne prezrelih – v celoti rjavih)
  • sok polovice pomaranče
  • noževa konica cimeta
  • nekaj kapljic vanilijeve esence (ali nekaj semen vanilije ali ščepec vanilijevega sladkorja)
  • 2 žlici ruma

Vse sestavine razen banan lahko po želji izpustimo.
Po želji lahko uporabimo več banan.

Bananina marmelada – postopek:

Banane olupimo, narežemo na kolobarje in jih zmečkamo z vilicami.

bananina-marmelada-brez-sladkorja

V lonec zlijemo najprej pomarančni sok in nato še zmečkane banane. Kuhamo na nizkem ali srednjem ognju, da marmelada zavre. Vmes ves čas mešamo.

bananina-marmelada-brez-sladkorja-1

Ogenj zmanjšamo in marmelado spasiramo s paličnim mešalnikom (lahko pustimo nekaj celih koščkov, a meni osebo je ljubša gladka marmelada brez koščkov). Dodamo še cimet, vanilijevo esenco in rum. Premešamo in odstavimo z ognja (skupaj (od začetka do konca postopka) kuhamo približno 10 minut).

Bananino marmelado nadevamo v razkužene kozarce (iz naštetih sestavin dobimo za približno dva majhna kozarca marmelade). Kozarce zapremo in jih zavijemo v krpo. Ko se kozarci ohladijo, jih hranimo na hladnem. Odprto bananino marmelado brez sladkorja moramo porabiti v 4 do 6 dneh. Ravno zato priporočam shranjevanje v manjših kozarčkih.

bananina-marmelada-brez-sladkorja-5

Bananina marmelada je lahko tudi odlično božično-novoletno darilo ali pa darilo za rojstni dan.

 

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor