Bananini mafini
Print Friendly, PDF & Email

V kotu kuhinje so me že nekaj časa očitajoče gledale tri pozabljene banane. Kako jih porabiti? Seveda, vedno teknejo bananini piškoti brez sladkorja, a včasih paše tudi kaj malo drugačnega. Zato je bila priložnost kot nalašč, da banane porabim za bananine mafine. Bananini mafini so mehki, sočni in čisto dovolj sladki, čeprav vsebujejo le vaniljev sladkor. Priprava je otročje lahka. Naj že med peko vaš dom preplavi omamen vonj bananinih mafinov, nato pa se predajte še okusu.

bananini-mafini (15)

Pripomočki za pripravo bananinih mafinov:

  • skleda
  • pekač za mafine in papirnati modelčki za 12 mafinov
  • jedilna žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • manjša kozica
  • vilica
  • ročni mešalnik
  • štedilnik in električna pečica

Sestavine za pripravo bananinih mafinov

(za 12 mafinov)

  • 3 večje, že malo bolj zrele banane
  • 1 celo jajce
  • 125 g masla
  • 1 jedilna žlica domačega vaniljevega sladkorja ali 1 zavojček kupljenega
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 250 g gladke bele moke
  • 3 jedilne žlice čokoladnih kapljic (ali nasekljani koščki čokolade)

Nasvet
Če ste vseeno bolj sladkosnedi, predlagam, da bananinim mafinom dodate nekaj sladkorja (npr. 3-5 jedilnih žlic sladkorja).

Postopek priprave bananinih mafinov

Najprej priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Nato na štedilnik pristavimo kozico z maslom in maslo stopimo.

bananini-mafini (3)

Medtem v skledi z vilico zmečkamo banane. Zmečkanim bananam dodamo 1 jajce, ščepec soli in vaniljev sladkor. Z ročnim mešalnikom pri nizki hitrosti sestavine na hitro zmešamo v enotno zmes.

bananini-mafini (3)

Maslo, ki se je medtem najbrž že stopilo, malenkost ohladimo, nato pa ga vlijemo k zmesi iz banan in jajc. Moko stehtamo in jo zmešamo s pecilnim praškom.

bananini-mafini (5)

Moko s pecilnim praškom med neprestanim mešanjem z ročnim mešalnikom postopoma dodajamo k ostalim sestavinam.

bananini-mafini (6)

Končna zmes za bananine mafine mora biti kremne in nežne teksture, brez grudic. Po želji lahko na koncu masi za bananine mafine dodamo še 3 jedilne žlice čokoladnih kapljic, ni pa nujno.

bananini-mafini (8)

Čokoladne kapljice nežno vmešamo v zmes, nato pa zmes za bananine mafine nadevamo v papirnate modelčke, ki smo jih pripravili in vstavili v pekač za mafine. V vsak papirnati modelček damo 1,5 jedilne žlice zmesi.

bananini-mafini (10)

Bananine mafine pečemo 25 minut, v že ogreti pečici (170 °C). Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.

bananini-mafini (11)

bananini-mafini (17)

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 26 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor