Testenine s šparglji in pršutom
Print Friendly, PDF & Email

Testenine s šparglji in pršutom so še ena izmed jedi, ki so zelo hitro pripravljene, njihov okus pa je odličen. Edinstven okus špargljev, prepletajoč se s pršutom, vse skupaj pa ujeto v nežno omako iz smetane. Mmmmmm …

Uporabite lahko katerekoli poljubne testenine, tudi njoke ali svaljke, omaka iz špargljev in pršuta se bo v vsakem primeru krasno podala.
Pa kar zavihajmo rokave in pripravimo to odlično kosilo, ki bo pripravljeno v manj kot pol ure.

Pripomočki za testenine s šparglji in pršutom

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za testenine s šparglji in pršutom

Za 4 osebe.

Za omako iz špargljev in pršuta:

 • 400 g špargljev (tehtamo očiščene)
 • 2-3 stroki česna
 • 30 g masla (lahko tudi olivno olje)
 • poper po okusu
 • muškatni orešček po oksuu
 • 100 g pršuta
 • šopek svežega peteršilja ali jedilna žlica posušenega
 • 220 g kisle smetane
 • sol po potrebi (slan je že pršut)

In še:

 • 320-400 g poljubnih testenin (80-100 g na osebo)

Priprava testenin s šparglji in pršutom

Na štedilnik pristavimo večjo posodo z vodo in vanjo nalijemo vodo, dodamo ščepec soli in počakamo, da voda zavre. Medtem, ko čakamo, da bo voda zavrela, pripravimo sestavine za omako, ki jo v času kuhanja testenin tudi skuhamo.

Najprej pod vodo splaknemo in nekoliko osušimo šparglje in jih narežemo na poljubno dolge kose, olesenele dele zavržemo. Olupimo in nasekljamo česen, nasekljamo tudi šopek peteršilja, ki ga pred tem prav tako na hitro splaknemo pod tekočo vodo in dobro otresemo, da ga posušimo. Če imamo posušen peteršilj, bomo uporabili tega. Na majhne kocke narežemo tudi rezine pršuta.

V manjši kozici stopimo maslo in na njem na hitro, za nekaj sekund, toliko, da zadiši, popražimo nasekljana česen in peteršilj. Dodamo narezan pršut in ga malo popražimo, toliko, da spremeni barvo, nato dodamo še šparglje in premešamo.

Na zmernem ognju vse skupaj pražimo približno 3 minutke. Vmes občasno premešamo. Dodamo muškatni orešček, mleti poper. Dodamo kislo smetano, premešamo in pokrijemo s pokrovko. Ob nežnem vrenju kuhamo še  5 minut, da se okusi lepo povežejo med seboj. Soljenje načeloma ni potrebno, saj je slan že pršut, vseeno pa lahko po okusu omako na koncu še solite.

V tem času, ko smo skuhali omako za testenine iz špargljev in pršuta, so se tudi testenine, ki smo jih stresli v vrelo vodo, najverjetneje že skuhale (pri kuhanju testenin upoštevajte navodila proizvajalca) in smo jih odcedili.

Sedaj imamo dve možnosti, ali testenine in omako iz špargljev in pršuta zmešamo skupaj že v posodi v kateri smo kuhali testenine, ali pa na vsak krožnik damo porcijo testenin, ki jo prelijemo z omako. Izbira je vaša.

Čez si lahko, če ste ljubitelji, naribate še malo parmezana. Poleg pa seveda ne sme manjkati skleda solate.

Naj vam tekne!

Ljubitelje špargljev vabim, da poskusite  tudi:

Še več idej pa najdete: recepti za jedi s šparglji.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor