Pire krompir z rdečo peso
Print Friendly, PDF & Email

Pire krompir z rdečo peso, je zelo okusen s sladkim okusom po rdeči pesi, kremast, dišeč in nam s preprosto spremembo popestri in spremeni okus klasičnega pire krompirja. Tako kakor za otroke, je tudi za odrasle prijetno presenečenje na krožniku in nam polepša obrok in ga lahko ponudimo kot prilogo zraven mesnih in zelenjavnih jedi (spodaj najdete nekaj idej).

Krompir veljala za osnovo naše prehrane, saj vsebuje velik delež bioloških aktivnih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Krompir vsebuje veliko vode, škroba, vitamin C, od mineralov pa največ kalija in fosforja.

Rdeča pesa s svojim rahlo sladkim okusom spada med zdravilne in koristne vrtnine, rdeča barva, po kateri je pesa dobila ime, vsebuje antocianid, ki deluje kot antioksidant. Sestava rdeče pese je zelo pestra, saj vsebuje veliko vitaminov kot so: C, B1, B2, minerale, kalij, fosfor in silicij.

Pire krompir z rdečo peso

Pripomočki za pripravo pire krompirja z rdečo peso

  • palični mešalnik ali tlačilka za krompir

Sestavine za pripravo pire krompirja z rdečo peso

Za 4 osebe:

  • 600 g olupljenega krompirja
  • 300 g očiščene rdeče pese
  • voda po potrebi
  • 150 ml mleka po želji
  • 40 g masla
  •  morska sol ali po potrebi

Postopek za pripravo pire krompirja z rdečo peso

Krompir najprej olupimo, odstranimo vse slabe dele in ga narežemo na kocke, velike približno 2 – 3 cm, potem ga v hladni vodi operemo, ga damo v lonec in zalijemo z vodo, da je prekrit z vodo. Pire krompir z rdečo peso

Pripravimo tudi rdečo peso, ki jo prav tako olupimo in odrežemo slabe dele, speremo pod tekočo vodo in nato narežemo na manjše kocke 1,5 do 2 cm.

Krompirju dodamo pripravljeno rdečo peso in posolimo, lonec pokrijemo, pristavimo na štedilnik, da zavrejo vse sestavine, kuhamo približno 20 minut in, ko je krompir mehak odstavimo lonec iz štedilnika.

Tekočino od krompirja in rdeče pese odlijemo in dodamo maslo in mleko.

Pire krompir z rdečo peso

S paličnim mešalnikom vse skupaj sesekljamo ali pa ročno pretlačimo, da postane kremast.  Pire krompir z rdečo peso postrežemo še toplega, kakor del kosila.Pire krompir z rdečo peso

Pa naj kdo še reče, da je krompir krompir. Lučka Glaser

Poglejte, kaj vse lahko ponudite zraven pire krompirja z rdečo peso.

Mesne jedi z drobovino:

Jedi iz govedine, svinjine in tudi dodane zelenjave in gob:

Jedi s piščancem:

Jedi s telečjim mesom:

In razni golaži:

Ribje jedi:

Zelenjavne jedi:

In jedi iz gob:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor