Pire krompir z rdečo peso
Pire krompir z rdečo peso, je zelo okusen s sladkim okusom po rdeči pesi, kremast, dišeč in nam s preprosto spremembo popestri in spremeni okus klasičnega pire krompirja. Tako kakor za otroke, je tudi za odrasle prijetno presenečenje na krožniku in nam polepša obrok in ga lahko ponudimo kot prilogo zraven mesnih in zelenjavnih jedi (spodaj najdete nekaj idej).
Krompir veljala za osnovo naše prehrane, saj vsebuje velik delež bioloških aktivnih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Krompir vsebuje veliko vode, škroba, vitamin C, od mineralov pa največ kalija in fosforja.
Rdeča pesa s svojim rahlo sladkim okusom spada med zdravilne in koristne vrtnine, rdeča barva, po kateri je pesa dobila ime, vsebuje antocianid, ki deluje kot antioksidant. Sestava rdeče pese je zelo pestra, saj vsebuje veliko vitaminov kot so: C, B1, B2, minerale, kalij, fosfor in silicij.
Pripomočki za pripravo pire krompirja z rdečo peso
- palični mešalnik ali tlačilka za krompir
Sestavine za pripravo pire krompirja z rdečo peso
Za 4 osebe:
- 600 g olupljenega krompirja
- 300 g očiščene rdeče pese
- voda po potrebi
- 150 ml mleka po želji
- 40 g masla
- morska sol ali po potrebi
Postopek za pripravo pire krompirja z rdečo peso
Krompir najprej olupimo, odstranimo vse slabe dele in ga narežemo na kocke, velike približno 2 – 3 cm, potem ga v hladni vodi operemo, ga damo v lonec in zalijemo z vodo, da je prekrit z vodo.
Pripravimo tudi rdečo peso, ki jo prav tako olupimo in odrežemo slabe dele, speremo pod tekočo vodo in nato narežemo na manjše kocke 1,5 do 2 cm.
Krompirju dodamo pripravljeno rdečo peso in posolimo, lonec pokrijemo, pristavimo na štedilnik, da zavrejo vse sestavine, kuhamo približno 20 minut in, ko je krompir mehak odstavimo lonec iz štedilnika.
Tekočino od krompirja in rdeče pese odlijemo in dodamo maslo in mleko.
S paličnim mešalnikom vse skupaj sesekljamo ali pa ročno pretlačimo, da postane kremast. Pire krompir z rdečo peso postrežemo še toplega, kakor del kosila.
Pa naj kdo še reče, da je krompir krompir. Lučka Glaser
Poglejte, kaj vse lahko ponudite zraven pire krompirja z rdečo peso.
Mesne jedi z drobovino:
- Slastna jetrca.
- Svinjska jetrca v omaki.
- Pražena jetrca s krompirjem.
- Ledvice v omaki.
- Pljučka v omaki s krompirjem.
Jedi iz govedine, svinjine in tudi dodane zelenjave in gob:
- Okusne polnjene paprike.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesni hlebčki.
- Junčji zrezki po vrtnarsko.
- Goveji zrezki po lovsko.
- Čufti s proseno kašo iz pečice.
- Goveji zrezki z jurčki v omaki.
- Mesna štruca s sirom.
- Pečene hrenovke z grahom.
- Svinjska ribica iz pečice z zelenjavo.
- Kumare z govedino.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Vrtnarski golaž.
- Slastna bolonjska omaka.
Jedi s piščancem:
- Perutninski paprikaš.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Ocvrta piščančja bedra.
Jedi s telečjim mesom:
In razni golaži:
- Goveji golaž.
- Pivski golaž.
- Ciganski golaž.
- Golaž iz stročjega fižola.
- Sočen goveji golaž.
- Sočen segedin golaž z govedino.
- Goveji vampi v golažu.
- Česnovi peski v golažu.
Ribje jedi:
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Postrvi na žaru.
- Morski sadeži v vinski omaki.
- Zlato ocvrte sardelice.
Zelenjavne jedi:
- Čudežne koprive v omaki.
- Zdrava rumena koleraba v omaki.
- Koleraba po dunajsko.
- Ocvrte bučke s sezamom.
- Buče s paradižnikom in krompirjem.
- Kumare s papriko in pire krompirjem.
- Kumarična omaka s krompirjem.
- Jabolčna čežana s pire krompirjem.
- Repa v omaki s krompirjem.
- Bučke v omaki.
- Praženo kislo zelje.
- Krompirjevi polpeti.
- Kumare v omaki s kranjsko klobaso.
- Panirane bučke brez jajc.
- Ocvrti čebulni obročki v pivskem testu.
- Kumarična omaka s pastinakom.
- Koleraba v omaki.
- Kislo zelje s papriko.
- Kumare z jogurtom v omaki.
In jedi iz gob:
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Ocvrte lisičke.
- Panirane sirovke.
- Panirane dežnikarice.
- Panirane dežnikarice v pečici.
- Paprike polnjene z jurčki.
- Nadevana čebula z jurčki.
- Gobji polpeti.
- Gobova omaka.
- Dežnikarice pečene na olivnem olju.
- Jurčki panirani po dunajsko.