Svinjska jetrca v omaki
Svinjska jetrca v omaki so poslastica, ki jo lahko gospodinje pripravijo kot okusno malico, kosilo ali večerjo. Danes lahko kupimo sveža svinjska jetrca pri mesarju ali v trgovini, nekoč pa so jih pripravljali samo v času kolin, saj so zelo hitro pripravljena in tako sveža tudi najbolj okusna. Jetrca imajo sladko-grenak okus, ki se razlikuje od okusa po mesu, kot prilogo pri pripravi svinjskih jetrc v omaki pa lahko ponudimo kruh, krompir ali testenine.
Pripomočki za pripravo svinjskih jetrc v omaki:
- kozica s pokrovko
- deska za rezanje
- nož
- tehtnica
- žlica
- žlička
- posodica za merjenje tekočine
- krožnik
- kuhalnica
- štedilnik
Sestavine za pripravo svinjskih jetrc v omaki:
Za štiri osebe:
- 700 g svinjskih jetrc
- 270 g čebule
- 10 g svinjske masti ali olje po želji
- 1 žlica bele moke tip 500
- 3 listi lovorja
- 1/2 žličke svežega ali suhega majarona
- 1/2 žličke svežega ali suhega peteršilja
- 1/2 žličke kumine
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica vinskega kisa
- 150 ml vode
- poper po želji
- sol po okusu
Postopek za pripravo svinjskih jetrc v omaki:
Najbolj okusna svinjska jetrca v omaki bomo pripravili, če jetrca kupimo sveža, pri nabavi pri mesarju in v trgovini pa moramo biti pazljivi, da so jetrca res sveža, kar se vidi že na pogled, saj stara postanejo motna in temna.
Najprej si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, čebulo narežemo na drobno, jetrca pa splaknemo pod tekočo hladno vodo in jih narežemo na tanke rezine.
V kozici stopimo svinjsko mast in na njej prepražimo na drobno narezano čebulo, da lepo porumeni.
Ko je čebula lepo porumenela, dodamo narezana jetrca in jih med stalnim mešanjem pražimo na zmernem ognju tri do pet minut, da se na zunanji strani lepo zapečejo, nato dodamo vse začimbe in moko, vse skupaj premešamo in ponovno na hitro prepražimo, da se premešajo vse sestavine.
Tako prepražena jetrca prelijemo z vodo, zavremo in med mešanjem kuhamo še deset minut.
Ko so svinjska jetrca kuhana, jih še posolimo in okisamo.
Kuhana jetrca v omaki postrežemo na krožniku, kot prilogo pa lahko ponudimo krompir, testenine ali pa kos črnega ali belega kruha.
Naj bo malica, kosilo ali večerja, jetrca so zmerom primerna. Lučka Glaser
Kot prilogo pa priporočam:
- Pirin kruh s kislim testom.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.