Ledvice v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Ledvice v omaki so slastna jed, ki jo cenijo gurmani in vsi, ki veliko vedo o kakovostni in izvrstni hrani. Če jih še niste poskusili, ledvice imajo poseben okus, ki ga je vredno preizkusiti.

Ledvice so koristne z vidika beljakovin, saj jih vsebujejo okoli 18 g/100 g ledvic. Vsebujejo tudi vitamine, ki so topni v  maščobi, med njimi: A, B6, B12, C, E.
Naši predniki so za kuhanje pogosto uporabljali tudi drobovino, ker je zdrava, okusna in cenovno ugodna, sedaj pa se je kar malo izgubila iz naših miz, ker jo največkrat ne znamo pripraviti. A ta stara in okusna jed, se vendarle počasi vrača na naše mize.

Poglejte si spodnji recept in našli boste tudi nasvet, kako jih pripraviti, da bodo še okusnejše. Na enak način, kot v receptu, lahko pripravimo tudi telečje, goveje ali ledvice od drobnice.

Pripomočki za pripravo ledvic v omaki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • tehtnica
  • kozica
  • merica za tekočino
  • cedilo
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo ledvic v omaki

Za 4 osebe:

  • 500 g svinjski ledvic (lahko tudi telečje, goveje ali od drobnice)
  • žlica domače svinjske masti
  • 200 ml mleka
  • 70 g čebule
  • 1 žlica domače zelenjavne mešanica
  • 1 žlička timijana
  • 3 lovorove liste
  • 1 žlica polnozrnate pšenične moke
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 250 ml tople vode za omako
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek priprave ledvic v omaki

Ledvice dobro splaknemo pod tekočo hladno vodo in jih pustimo, da se nekoliko odtečejo. Nato ledvice prerežemo po dolgem na pol in jih znotraj očistimo – izrežemo beli del notranjega dela in to zavržemo.

Očiščene ledvice narežemo na tanke listke 1 – 2 mm po širini. Za nekaj časa jih namočimo v sveže mleko, da jim odvzame vonj.

Nasvet avtorice
Jaz pustim ledvice v mleku kar preko noči, vendar na hladnem, v hladilniku.

Pred uporabo ledvice  nato dobro speremo pod tekočo vodo in pustimo na cedilu, da se tekočina odteče.

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo in si pripravimo začimbe, da ne bomo izgubljali časa med kuhanjem. V kozici, ki smo jo postavili na štedilnik, stopimo domačo mast, prepražimo nasekljano čebulo.

Ko čebula zarumeni, dodamo ledvice, ki bodo med praženjem spustile veliko tekočine. Med stalnim mešanjem dodamo domačo jušno zelenjavo, timijan.

Ko tekočina izhlapi, to je približno po 5 minutah, dodamo moko in jo med mešanjem malo popražimo, dodamo še sladko papriko v prahu, lovorjev list, vodo, paradižnikovo mezgo, poper in sol, med stalnim mešanjem kuhamo še 8 -10 minut in omaka je kuhana.

Zraven ledvic v omaki se izvrstno poda polenta in najbolje bo, da jo pripravimo preden se lotimo priprave ledvic v omaki, da se polenta v tem času zgosti in ohladi, preden jo režemo, poglejte nasvet za pripravo: Polenta za vse generacije.

Drobovina je malo pozabljena,  a ponovno se v velikem slogu vrača v naše domove. Lučka Glaser

Zraven namesto polente lahko ponudimo tudi:

In solate:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor