Ocvrte bučke s sezamom
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrte bučke s sezamom so poletna jed, ko nam vrt in tržnica ponujata sveže plodove bučk. Bučke, navadne cukete, imajo nevtralen okus in ocvrte s sezamom nas popeljejo v svet cvrtja, ki ga v zmernih količinah vsi obožujemo. Ocvrte bučke se lepo dopolnjujejo s krompirjevim pirejem z muškatnim oreščkom in zeleno solato. Tako pripravljen obrok lahko jemo za kosilo, večerjo ali pa malico. Kaj bučke cukete vsebujejo in kako jih shraniti za čas, ko bučk ni na domačem vrtu, dobite na povezavi: priprava mladih bučk za ozimnico.

Pripomočki za pripravo ocvrtih bučk s sezamom

  • nož
  • deska za rezanje
  • 4 sklede
  • 2 pladnja
  • cvrtnik ali kozica za cvrtje
  • vilice
  • žlica
  • kuhinjske klešče
  • papirnati prtički

Sestavine za pripravo ocvrtih bučk s sezamom

Za 2 osebi:

  • 500 g mladih bučk cuket
  • 4 žlice bele moke
  • 4 žlice drobtin
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 4 jajca
  • sol po okusu
  • paradižnik za dekoracijo
  • peteršilj po okusu
  • poper po okusu
  • olje za cvrtje

Postopek za pripravo ocvrtih bučk s sezamom

Bučko najprej operemo, da odstranimo morebitno zemljo in ostale liste in obrišemo, če ima mehak olupek je ne olupimo, če pa je olupek trd, da z nohtom ne prebijemo olupka, jo moramo olupiti. Bučke, ki imajo trd olupek imajo trda tudi semena, zato semena odstranimo. Bučke, ki so mlade, imajo še nerazvito ali mlečno seme, ki ga ne odstranimo ampak pustimo, paniramo in pojemo. Bučko narežemo na rezine, debele približno pol centimetra. V skledi jih posolimo in za 5 minut pokrijemo s prtičkom, da spustijo vodo.

Pripravimo moko, drobtine in jajca, ki jih solimo in potem dobro z vilicami stepemo.

V pripravljene drobtine dodamo sezamovo seme in tudi dobro premešamo.

Po 5 minutah pričnemo panirati; najprej rezino bučke položimo v moko in jo z obeh strani povaljamo v moki, potem v raztepenemu jajcu in nazadnje v drobtinah z dodanimi semeni sezama. Ta postopek ponavljamo, da so vse pripravljene bučke panirane.

V cvrtniku segrejemo olje na 160°C in s kuhinjskimi kleščami polagamo panirane bučke in jih ocvremo z obeh strani, da postanejo zlato ocvrte, kakor prikazuje fotografija in to nadaljujemo tako dolgo, da ocvremo vse pripravljene bučke.

Če bomo ocvrli bučke v kozici, pa v kozico nalijemo olje za 2 cm visoko, olje segrejemo, da se na dnu pričnejo delati mehurčki, takrat damo na olje drobtinico in če se zapeni  je olje dovolj vroče za cvrtje bučk. Ocvrte bučke polagamo na papirnate prtičke, da se olje od cvrtja odteče iz bučk na največji možni način.

Bučke postrežemo takoj tople, ki so najokusnejše, pa tudi hladne so dobre.

Veliko ocvrtih bučk vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor