Panirane dežnikarice v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Panirane dežnikarice, pečene v pečici so okusne, malo bolj hrustljave, bolj zdrave in veliko manj kalorične, kakor ocvrte v maščobi, a so vseeno bogat obrok, ki ga priporočam za kosilo.

Poznano je, da se gobe razvrščajo pod začimbe in so težje prebavljive. Dežnikarice so darilo narave, ki jih ljubitelji sprehajanja po gozdovih z lahkoto prepoznamo in naberemo. Ker klobuk dežnikarice zraste na visokem betu, so zelo čiste, pri nabiranju pa je priporočljivo, da dežnikarice polagamo v posebno košaro in jih tako ohranimo čiste in si doma olajšamo delo pri čiščenju.

Pripomočki za paniranje dežnikaric v pečici:

  • krožnik ali pladenj
  • 3 skledice
  • 2 vilice
  • skodelica
  • silikonski čopič
  • peki papir
  • pekač velikosti 35 x 40 cm
  • pečica
  • posoda za pečene dežnikarice

Sestavine za paniranje dežnikaric v pečici

Za dve osebi:

  • 4 dežnikarice
  • 3 – 4 jajca
  • 8 – 10 žlic pšenične bele moke tip 500
  • 8 – 10 žlic drobtin
  • kavna žlička morske soli
  • 50 ml sončničnega ali repičnega olja
  • poper po želji

In za popestritev krožnika:

  • 60 g narezanih kumaric
  • 60 g narezanega paradižnika
  • vejice peteršilja

Postopek za paniranje dežnikaric v pečici

Dežnikarice doma dobro pregledamo, odstranimo suhe smeti, splaknemo pod tekočo vodo, dežnikaric nikoli ne namakamo v vodi.

Pred paniranjem dežnikaricam odstranimo bet in jih razrežemo na nam primerno velike kose za paniranje. V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in stepemo, pripravimo tudi moko in drobtine.

Dežnikarice najprej povaljamo obojestransko v moki, nato v posodi s stepenimi jajci in na koncu jih obojestransko povaljamo še v drobtinah.

V pekaču razgrnemo peki papir in na njega naložimo panirane kose dežnikarice. S čopičem premažemo kose paniranih dežnikaric z oljem, da se bodo lepše zapekle. Panirane dežnikarice damo v ogreto ventilatorsko pečico na 200 °C za 20 minut in spekle se bodo z obeh strani tako, da jih ni potrebno obračati.

Pečene, panirane dežnikarice naložimo na pladenj, krožnik ali posodo, kjer jih bomo postregli. Dober tek vam želim.

Veliko gobarske sreče in ne pozabite, naberite samo toliko dežnikaric, kolikor jih boste zaužili, ostale pustite za ostale nabiralce ali pa za okras gozda. Lučka Glaser

Preberite nasvete, kako lahko dežnikarice še pripravite:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor