Gobova omaka s testeninami
Print Friendly, PDF & Email

Gobovo omako s testeninami si pripravimo  ne glede na letni čas, saj lahko uporabimo sveže, zamrznjene ali pa posušene gobe. Pri pripravi gobje omake moramo biti pazljivi, da ne dodajamo prevelike količine začimb in dišav, da ne uničimo značilnega vonja gob.

Če pri nabranih gobah niste prepričani, da so užitne, se raje posvetujte s poznavalcem gob ali pa jih preprosto zavržete oziroma jih že v samem začetku sploh ne naberete, ampak jih pustite v gozdu.

 

Pripomočki za pripravo gobove omake s testeninami:

  • skleda za pranje
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • kozica
  • posodica za merjenje tekočin
  • lonček
  • vilice
  • lonec
  • krožnik

Sestavine za pripravo gobove omake s testeninami

Za štiri osebe:

Za gobovo omako:

  • 500 g očiščenih lisičk ali druge vrste užitnih gob, zamrznjenih ali posušenih
  • 70 g čebule
  • 3 stroke česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žličko kurkume
  • 1 žlico na drobno narezanega drobnjaka

Za podmet:

  • 100 ml mleka
  • 2 žlice pšenične bele moke tip 500

In še:

  • 400 g špagetov ali druge vrste testenin

Postopek za pripravo gobove omake s testeninami

Lisičke dobro operemo in jih damo na cedilo, da voda odteče, nato jih narežemo na drobno.

V kozici segrejemo olje, na rahlo prepražimo čebulo, česen in, ko po kuhinji lepo zadiši, dodamo še na drobno narezane lisičke ali drugo vrsto gob. Vse skupaj premešamo in pražimo pet do deset minut.

Med tem časom, ko pražimo lisičke pripravimo podmet. V lonček damo mleko, moko in z vilicami dobro premešamo, da dobimo gladko tekočo maso brez grudic, ki jo med mešanjem prelijemo čez pražene lisičke.

Tako pripravljeni gobovi omaki dodamo še kurkumo in sol, dobro premešamo in kuhamo še pet minut.

V lonec natočimo vodo in, ko zavre, jo posolimo, dodamo špagete ali drugo vrsto testenin in jih skuhamo po navodilu proizvajalca. Kuhane testenine stresemo na cedilo, da voda odteče.

Testenine in gobova omaka so lepa. okusna kombinacija, na drobno narezan drobnjak, ki ga potresemo po gobovi omaki in testeninah, pa nas spodbudi, da si potešimo lakoto in si tako popestrimo jedilnik.

Gobe spadajo med začimbe, zato naj bo na krožniku več testenin kot gob. Lučka Glaser

Preberite recepte za pripravo različnih gob na veliko načinov:

  1. Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
  2. Polenta z jurčki in porom.
  3. Lisičke v polenti.
  4. Jesenska gobova mineštra.
  5. Gobova enolončnica.
  6. Jurčki v enolončnici s testeninami.
  7. Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
  8. Manj kalorična enolončnica z jurčki.
  9. Pica z jurčki.
  10. Lazanja z jurčki in šparglji.
  11. Goveji zrezki z jurčki v omaki.
  12. Namaz iz jurčkov.
  13. Gobova pašteta.
  14. Gobji polpeti.
  15. Gratinirane palačinke z jurčki.
  16. Omaka iz jurčkov.
  17. Jurčki, praženi z jajci.
  18. Nadevana čebula z jurčki.
  19. Paprike polnjene z jurčki.
  20. Panirane dežnikarice.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor