Bučke v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Bučke v omaki so poslastica, ki s svojim sladkobnim, slanim in kremastim okusom popestrijo kosilo. Ponudimo jih lahko s praženim ali pire krompirjem, če pa dodamo kuhano govedino, pečenko ali ocvrtega piščanca imamo popolno polnovredno kosilo.

Bučke so priporočljiva hrana za diabetike, otroke in vse ljudi, ki želijo ostati mladostni. Bučke so zdrave in razstrupljajo telo; zato – uživajmo jih pogosteje. Bučke vsebujejo minerale: cink, baker, magnezij, kalij, železo in kalcij. Vitamini v bučah pa so: C, B1 , B2, B5 , B6, E . Buče vsebujejo celo beljakovine in izboljšuje presnovo v telesu. 100 g bučk vsebuje samo 16 kalorij. Primerne so za uravnavanje telesne teže, ker pospešujejo prebavo.

Pripomočki za pripravo bučk v omaki:

  • skodelica
  • krožnik
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • žlica
  • žlička

Sestavine za pripravo bučk v omaki

Za dve osebi:

  • 500 g naribanih jedilnih bučk (zamrznjenih ali svežih)
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlička na drobno narezanega česna
  • 200 ml vode
  • 3 žlice drobtin
  • sol po okusu
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec suhega peteršilja
  • ščepec suhe zelene
  • ščepec majarona
  • 1 žlica paradižnikove mezge

Postopek za pripravo bučk v omaki

Pripravimo si naribane bučke sorte cukete ali drugo vrsto jedilnih bučk in na drobno narezano čebulo.

V loncu prepražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo na drobno narezan česen in pražimo toliko časa, da se po kuhinji razširi vonj po česnu, v lonec stresemo naribano bučko, med mešanjem malo prepražimo in nato dodamo vodo, ponovno dobro premešamo in na zmernem ognju kuhamo 15 minut.

Med kuhanjem bučk si pripravimo vse začimbe in drobtine, ki jih bomo dodali, ko bodo bučke kuhane.

Ko so bučke kuhane, začnemo dodajati začimbe: peteršilj, zeleno, majaron, kumino, poper, paradižnikovo mezgo in sol.
Na kraju dodamo še drobtine, dobro premešamo in nadaljujemo s kuhanjem še 5 minut, če imamo občutek, da je omaka preredka, podaljšamo kuhanje, da voda malo izhlapi ali dodamo še nekaj drobtin.

Pred serviranjem ne pozabite omake poizkusiti in jo po potrebi dosoliti ali dodati še kakšno začimbo. Bučno omako postrežemo skupaj s praženim krompirjem in kuhanim govejim mesom.

Bučke se ponovno vračajo na slovenske jedilnike. Lučka Glaser

Dodajmo jim še malo krompirja in mesa in kosilo ali večerja bo popolna.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki.Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor