Pečene hrenovke z grahom in krompirjem
Pečene hrenovke z grahom in krompirjem so kombinacija za obrok,ki je v današnjem tempu življenja kar malo pozabljen. Krompir in hrenovka sta v dnevnih obrokih večkrat na mizi, na grah pa kar malo pozabljamo, čeprav je grah druga najbolj pomembna stročnica, ki se uporablja v prehrani. Grah lahko uporabljamo svežega ali kuhanega. Zgodovinarji ugotavljajo, da so naši predniki poznali grah pred fižolom, saj grah vsebuje veliko hranljivih snovi in vitamina A in B kakor tudi minerale, železo, fosfor in kalcij.
Hrenovke z grahom in krompirjem – pripomočki
- deska za rezanje
- nož
- ponev
- skleda
- 2 kozici
- kuhalnica
- cedilo
Hrenovke z grahom in krompirjem – sestavine
Za 2 osebi
- 2 hrenovki
- 300 g graha (kuhanega ali iz konzerve)
- 350 g krompirja
- 2 žlici sončničnega olja
Hrenovke z grahom in krompirjem – postopek priprave
Grah operemo in ga damo kuhati v kozico. Pazimo, da graha ne kuhamo predolgo, da ostane kompakten in, da ni premehak.
Krompir operemo in ga neolupljenega skuhamo, ko je kuhan, ga olupimo.
Hrenovke zarežemo po obeh straneh na razdalji 2 cm, v ponvi segrejemo sončnično olje, in damo peči narezane hrenovke.
Ko so hrenovke pečene, jih umaknemo in v ponev damo peči krompir, ki ga narežemo na manjše kose in grah ki smo ga precedili, vse skupaj rahlo prepečemo.
Postrežemo vse skupaj.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.