Čufti s proseno kašo iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Čufti s proseno kašo so okusne, slane mesne kroglice, ki imajo okus po mesu, kaši in začimbah. Čufti po tem receptu so pripravljeni malo drugače, saj narejene kompaktne mesne kroglice pečemo v pečici, zalijemo s paradižnikovo omako in ponovno zapečemo.

Prosena kaša, ki na 100 g vsebuje 372 kalorij, ima izjemne lastnosti; ne vsebuje glutena, blagodejno vpliva na prebavo in jo ureja. Prosena kaša vsebuje silicijevo kislino, zaradi katere so naši lasje in koža lepši, nohti in zobje pa močnejši. Pospešuje odvajanje vode in strupov iz telesa.cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice

Pripomočki za pripravo čuftov s proseno kašo:

  • skleda
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica
  • sekljalnik ali deska za rezanje in nož
  • kozica s pokrovko
  • cedilo
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • ovalen pekač 35 x 25 cm
  • štedilnik
  • pečica ventilatorska

Sestavine za pripravo čuftov s proseno kašo

Za 6 obrokov

Za mesne kroglice – čufte:

  • 700 g mletega mešanega mesa (50% svinjine in 50% govedine)
  • 200 g prosene kaše
  • 3 jajca
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlička majarona (suhega ali svežega)
  • 1 žlička peteršilja (suhega ali svežega)
  • 1 žlička bazilike (suhe ali sveže)
  • 1 žlička nasekljanega česna
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Za paradižnikovo omako:

  • 1 čebula (80 g)
  • 1 žlica olja
  • 500 ml pasiranega paradižnika
  • 500 ml vode
  • 1 žlička majarona (suhega ali svežega)
  • 1 žlička peteršilja (suhega ali svežega)
  • 1 žlička bazilike (suhe ali sveže)
  • sol po okusu
  • čili po okusu

Postopek priprave čuftov s proseno kašo

Najprej odtehtamo proseno kašo in jo v cedilu speremo pod tekočo vodo. Kašo damo v skledo in pričnemo dodajati še ostale sestavine: mleto meso, jajca, mleto rdečo papriko, suh majaron, peteršilj, baziliko (če uporabljate sveže začimbe jih na drobno nasekljajte). Česen olupimo in na drobno nasekljamo, poper in sol dodamo po okusu. Vse sestavine dobro premešamo in pustimo 30 minut na sobni temperaturi, da se okusi prepletejo in se vse sestavine povežejo.

cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice
cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice

Medtem, ko masa za čufte počiva, pričnemo pripravljati paradižnikovo omako, najprej olupimo čebulo in jo na drobno nasekljamo na sekljalnik ali pa z nožem na deski. V kozico damo olje in sesekljano čebulo, počasi jo popražimo, da čebula postekleni.

cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice

Potem dodamo pasiran paradižnik in vodo, nato suhe začimbe majaron, bazilika, peteršilj (ali sveže, ki smo jih na drobno nasekljali), solimo in po želji dodamo čili, ki v majhnih količinah doda omaki bogat, neponovljiv okus.

cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice

Medtem, ko smo pripravljali omako se je meso odpočilo in okusi v njem povezali in je pripravljeno za izdelavo mesnih kroglic. Sedaj pričnemo segrevati (ventilatorsko) pečico na 180°C, da bo pečica segreta, ko bomo kroglice naredili.

Pri izdelavi kroglic si pomagamo z žlico in z njo zajemamo maso, tako dobimo bolj enako velike kroglice. maso, ki smo jo zajeli z rokami (roke si pred tem zmočimo z vodo) med dlanmi oblikujemo v kroglico ki jo damo v pekač, katerega ni potrebno namastiti. Enako postopek naredimo z vso maso. Ko so vse kroglice oblikovane, pekač potisnemo v ogreto pečico in kroglice pečemo 20 minut na 180 °C.

cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice

Pečene mesne kroglice – čufte s proseno kašo zalijemo z vročo, pripravljeno paradižnikovo omako in vrnemo v pečico še za 15 minut.

cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice

Čufti s proseno kašo so pripravljeni za naše najdražje.

Čufte lahko pripravimo tudi vnaprej, za naslednji dan, če pa ugotovite, da ste jih pripravili preveč, jih lahko spravite v plastične posode za hrano in zamrznete in, ko se vam bo mudilo, je kosilo takoj na mizi. Na posodice za zamrzovalnik ne pozabite napisati vsebino posodice in datum shranka.

cufti-s-proseno-kaso-iz-pecice

Vedno kaj drugega za kosilo, da je bolj raznoliko življenje. Lučka Glaser

In kaj ponudimo zraven čuftov s proseno kašo? Nekaj predlogov:

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor