Postrvi na žaru
Postrvi na žaru so ribja poslastica in zame najokusnejši način priprave postrvi, saj je le-ta rahlo dimljena, sočna, sladko slana ter ima mehko meso, ki lepo odstopa od kosti.
Najbolj sveže postrvi dobimo v ribogojnici, če pa jih kupujemo v ribarnicah ali trgovinah pa moramo biti pozorni na svežino postrvi.
Postrv ima okoli 20 odstotkov beljakovin in okoli 9 odstotkov maščob, ima nizko energijsko vrednost, hkrati pa vsebuje kalcij, fosfor in selen ter vitamine A, B 12 in B 6. Postrv je tudi odličen vir esencialnih ribjih olj, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami.
Pripomočki za pripravo postrvi na žaru:
- žar pečica
- mrežica za pečenje rib
Sestavine za pripravo postrvi na žaru
Za štiri osebe:
- 4 postrvi težke od 250 do 350 g,
- morska sol po okusu
- 100 g koruzne moke
- 4 žličke tržaške omake
- 4 rezine limone
Postopek priprave postrvi na žaru
Postrvi splaknemo pod tekočo hladno vodo, po dolžini prerežemo trebušni del in odstranimo drobovino, ki jo tudi zavržemo.
Prerezano postrv razpremo, jo operemo pod tekočo vodo, popivnamo s kuhinjsko brisačo in v njo naložimo tržaško omako.
Postrv ponovno stisnemo in jo s papirnato brisačo osušimo, nato pa po obeh straneh natremo z morsko soljo.
Povaljamo še v koruzni moki, ter pustimo najmanj 30 minut na sobni temperaturi, da se začimbe in sol prepojijo.
Tako pomokane postrvi naložimo v mrežico za pečenje rib, in jih položimo na ogreti žar z dovolj žerjavice.
Postrvi pečemo izmenično po obeh straneh, da dobijo lepo zapečeno kožico, čas pečenja je zelo odvisen od velikosti postrvi, in segrete količine žerjavice.
Tudi ribe pečene na žaru imajo svoj čar. Lučka Glaser
Ne samo morske, tudi sladkovodne ribe so lahko večkrat na jedilniku.
Poskusite tudi:
- Zlato ocvrte sardelice.
- Ocvrte sardele v čebulni marinadi.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- File osliča v koruznem zdrobu.