Postrvi na žaru
Print Friendly, PDF & Email

Postrvi na žaru so ribja poslastica in zame najokusnejši način priprave postrvi, saj je le-ta rahlo dimljena, sočna, sladko slana ter ima mehko meso, ki lepo odstopa od kosti.

Najbolj sveže postrvi dobimo v ribogojnici, če pa jih kupujemo v ribarnicah ali trgovinah pa moramo biti pozorni na svežino postrvi.

Postrv ima okoli 20 odstotkov beljakovin in okoli 9 odstotkov maščob, ima nizko energijsko vrednost, hkrati pa vsebuje kalcij, fosfor in selen ter vitamine A, B 12 in B 6. Postrv je tudi odličen vir esencialnih ribjih olj, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami.

Postrvi na žaru

Pripomočki za pripravo postrvi na žaru:

  • žar pečica
  • mrežica za pečenje rib

Sestavine za pripravo postrvi na žaru

Za štiri osebe:

  • 4 postrvi težke od 250 do 350 g,
  • morska sol po okusu
  • 100 g koruzne moke
  • 4 žličke tržaške omake
  • 4 rezine limone

Postopek priprave postrvi na žaru

Postrvi splaknemo pod tekočo hladno vodo, po dolžini prerežemo trebušni del in odstranimo drobovino, ki jo tudi zavržemo.

Postrvi na žaru

Prerezano postrv razpremo, jo operemo pod tekočo vodo, popivnamo s kuhinjsko brisačo in v njo naložimo tržaško omako.

Tržaško omako lahko naredimo s sekljalnikom ali pa ročno tako, da z nožem peteršilj in česen zelo drobno sesekljamo, dodamo ščepec soli in olje ter premešamo.

Postrvi na žaru

Postrv ponovno stisnemo in jo s papirnato brisačo osušimo, nato pa po obeh straneh natremo z morsko soljo.

Postrvi na žaru

Povaljamo še v koruzni moki, ter pustimo najmanj 30 minut na sobni temperaturi, da se začimbe in sol prepojijo.

Postrvi na žaru

Tako pomokane postrvi naložimo v mrežico za pečenje rib, in jih položimo na ogreti žar z dovolj žerjavice.

Nasvet
Če na žaru pečemo več vrst mesa je najbolje, da najprej spečemo svinjino, da žerjavica zažari zaradi maščobe, ki kaplja od svinjskega mesa, nato pa nadaljujemo s pečenjem postrvi.

Postrvi na žaru

Postrvi pečemo izmenično po obeh straneh, da dobijo lepo zapečeno kožico, čas pečenja je zelo odvisen od velikosti postrvi, in segrete količine žerjavice.

Postrvi na žaru

Tudi ribe pečene na žaru imajo svoj čar. Lučka Glaser

Ne samo morske, tudi sladkovodne ribe so lahko večkrat na jedilniku.

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor