Kislo zelje s papriko
Kislo zelje s papriko je okusen, rahlo sladkoben kiselkast obrok, ki ga lahko ponudimo za malico, kosilo ali večerjo. Poleg lahko postrežemo krompir v kosih.
Kisanje zelja je eden od najstarejših načinov priprave shrankov, saj kislo zelje lahko zaužijemo surovo v solati ali kuhano. Kislo zelje je bogato z vitamini in minerali, saj vsebuje na 100 g samo 18 kalorij, vitamine A, B3, B5, B6, B12, C in minerale: kalcij, magnezij, natrij, železo, kalij …
Pripomočki za pripravo kislega zelja s papriko:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo kislega zelja s papriko
Za štiri osebe:
- 1000 g kislega zelja
- 150 g čebule
- 50 ml sončničnega olja
- 1 žlica mlete paprike
- 2 žlice paradižnikove mezge z origanom
- 200 g kisle smetane
- 2 žlice bele moke tip 500
- sol po okusu
- 500 g olupljenega narezanega krompirja
- 500 ml vode
Priprava kislega zelja s papriko (in krompirjem)
Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke velike približno dva do tri centimetre, stresemo ga v lonec dolijemo vodo, posolimo in ga kuhamo v pokriti posodi približno 15 minut oziroma toliko časa, da je krompir kuhan, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in velikosti kosov. Kuhan krompir stresemo na cedilo, vodo od kuhanja pa shranimo, saj jo uporabimo za zalivanje pri pripravi kislega zelja s papriko.
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo uporabili, kislo zelje poizkusimo in, če je preveč kislo, ga lahko splaknemo pod tekočo hladno vodo.
Čebulo na drobno narežemo in jo prepražimo na olju toliko da postekleni, nato dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko, vse skupaj premešamo in takoj dodamo tudi kislo zelje.
Med praženjem dodamo 100 ml vode, ki smo jo shranili od kuhanja krompirja, lonec pokrijemo in dušimo še 10 do 15 minut.
Med tem časom zmešamo kislo smetano, moko.
In ju dodamo zelju, če imamo občutek, da je kislo zelje s papriko pregosto, dodamo še krompirjevo vodo, da gostoto prilagodimo našim željam, dobro premešamo poizkusimo in po potrebi dosolimo in kuhamo še 10 minut.
Kislo zelje s papriko ponudimo skupaj z na kocke narezanim krompirjem.
Za nekatere bo zelje, vedno zelje, toda kislo zelje s papriko, ne le, da spremeni barvo, ampak tudi okus. Poskusite! Lučka Glaser
Poleg se prileže tudi različno meso:
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Telečja rebra iz pečice.
- Mesni hlebčki.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Kuhanje domače šunke.
- Jetrna klobasa.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas.
- Mesna štruca s sirom.
In ideje s kakšno prilogo lahko zamenjamo v krompir:
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pražen krompir.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Polenta za vse generacije.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Koruzni žganci.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Kruhovi cmoki.
- Štrukelj s starim kruhom in skuto.