Ciganski golaž
Print Friendly, PDF & Email

Ciganski golaž je obrok, ki se razlikuje od klasičnega golaža po tem, da vsebuje več različne zelenjave in nima predpisanega točnega recepta, zato ga kuharji in kuharice prilagajajo svojim idejam in željam oziroma zelenjavi, ki jo imajo na razpolago. Uporaba vrste mesa je zelo različna, največkrat se uporabi govejo meso, nekateri kuharji pa pripravijo ciganski golaž tudi iz treh različnih vrst mesa. Ciganski golaž je zelo okusen, ima sladkoben okus, ki ga daje zelenjava, in je lažji za prebavo, saj vsebuje manj čebule kot klasični golaž.

Pripomočki za pripravo ciganskega golaža:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • lonec s pokrovko
  • skleda za očiščeno zelenjavo
  • kuhinjsko strgalo
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • štedilnik
  • krožnik

Sestavine za pripravo ciganskega golaža:

Za osem oseb:

  • 1400 g govejega mesa
  • 50 ml sončničnega olja
  • 110 g rumenega korenčka
  • 150 g rdečega korenčka
  • 150 g rumene kolerabe
  • 130 g gomolja zelene
  • 90 g pastinaka
  • 550 g čebule
  • 10 g česna
  • 1 žlica bele moke tip 500
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 25 g sladke rdeče mlete paprike
  • 50 g kislih kumaric
  • 3 listi lovorja
  • 2800 ml vode
  • sol po okusu
  • poper po želji

Postopek za pripravo ciganskega golaža:

Pripravimo si meso in vso očiščeno zelenjavo, ki jo po potrebi operemo, olupimo ali ostrgamo.

Vso zelenjavo na drobno nastrgamo na kuhinjskem strgalu, meso pa narežemo na poljubno velike kose.

V lonec nalijemo olje in na segreto olje stresemo vso nastrgano zelenjavo in pražimo na zmernem ognju štiri do pet minut, da zelenjava postekleni, nato dodamo na kose narezano meso, posolimo in dodamo vse začimbe, vse skupaj dobro premešamo in pražimo še petnajst do dvajset minut.

Na tako prepraženo zelenjavo in meso nalijemo vodo, lonec pokrijemo in kuhamo še eno uro. Ko je ciganski golaž kuhan, mu dodamo še paradižnikovo mezgo, na kocke narezane kisle kumarice, ponovno premešamo in pustimo vreti še dve do tri minute, nato poizkusimo in po potrebi še dosolimo.

Tako pripravljen in kuhan ciganski golaž ima vse sestavine, ki jih potrebujemo, da preženemo občutek lakote.

Ciganski golaž je okusen, nasiten in malo drugačen od ostalih golažev. Lučka Glaser

Zraven pa še priporočam:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor