Panirane sirovke
Print Friendly, PDF & Email

Panirane sirovke, so poslastica med gobami in so še bolj okusne kakor panirane dežnikarice, zato sem vam pripravila recept, kot idejo, za malo drugače pripravljene sirovke.

Sirovke so v jesenskem času zelo pogoste gobe in, ko rastejo, jih hitro  naberemo veliko. So oranžne, ko pa jih odrežemo imajo votel oranžen bet in oranžno mleko, meso je trdo, krhko, okus mesa bolj ali manj pikanten. Vsekakor jih morate dobro poznati, drugače vam odsvetujem nabiranja sirovk. Lahko pa poiščete nekoga, da vam pokaže užitne sirovke, latinsko “lactarius deliciosus“. Zaradi živahne barve jih v gozdu ali na travniku hitro opazimo. Previdno jih moramo prenašati, če so stisnjene ali udarjene, postanejo neugledno zelene barve.

Pripomočki za nabiranje in paniranje sirovk:

  • košara
  • nož
  • cedilo
  • 3 sklede
  • krožnik
  • kuhinjske klešče
  • posoda za cvrtje ali cvrtnik
  • papirnati prtički za odcejanje olja
  • vilice

Sestavine za paniranje sirovk

Za 4 osebe

  • 500 g sirovk
  • 4 jajca
  • 100 g moke
  • 100 g belih drobtin (enostavno lahko naredite drobtine iz starega kruha domače drobtine)
  • sol po okusu

Postopek za paniranje sirovk

Gobe sirovke, po tem, ko jih prinesemo domov, najprej umijemo vsako posebej pod tekočo vodo in jih polagamo na cedilo, da odteče odvečna voda.

V  3 posode si pripravimo sestavine za paniranje. V eno nasujemo moko, v drugi razžvrkljamo jajca in v tretjo nasujemo drobtine.
Sirovke najprej pomokamo z moko po obeh straneh. Potem jih damo v  stepeno jajce, ki smo ga solili in obračamo, da se jajce oprime sirovke in se moke ne vidi več.

V nadaljevanju sirovke obojestransko povaljamo v drobtinah, in jih nalagamo na krožnik, kjer počakajo na segreto olje.

V cvrtniku segrejemo olje na 150 °C in polagamo panirane sirovke v olje. Če bomo panirane sirovke ocvrli v posodi, je olje dovolj vroče, če zacvrči, ko damo ščepec drobtin v vroče olje. Ko vidimo, da so enostransko zapečene, jih obrnemo in spečemo po drugi strani. Pečene polagamo na odcejalnik ali papirnati prtiček, da odstranimo odvečno maščobo.

Poglejte tudi recept: panirane dežnikarice.

Da je kosilo dobro, mora biti okusno, estetsko, zanimivo in kuharici v ponos. Pa dober tek!
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor