Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih
Medenjaki … mmmm. 🙂 Med in vonj po cimetu me vedno z mislimi prestavita v praznične zimske mesece. Tudi, če medenjake pečem sredi poletja. 🙂 Ta omamni vonj in mehka sredica pa sta kot zanalašč za posladkati se ob kaki dobri kavici ali čajčku. Primeri pa so tudi kot ”home made” ali po slovensko doma narejeno darilo za naše najdražje.
Mehki medenjaki – pripomočki:
- posoda za mešanje
- kozica/posodica za med
- folija za živila
- pekač
- peki papir
Mehki medenjaki – sestavine:
- 550 g moke
- 170 g sladkorja v prahu
- 150 g masla ali margarine
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci
- 160 g medu
- 2 žlički cimeta
- oreščki za okrasitev
Mehki medenjaki – postopek:
Najprej segrejemo med in ga pustimo, da se ohladi. Segrejemo ga samo v primeru, da ni v tekočem stanju, saj ga drugače težko pregnetemo z ostalo maso.
Med tem v posodi najprej zmešamo suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, cimet in sodo.
Nato dodamo še maslo, jajca in med in vse skupaj dobro pregnetemo.
Maso lahko pustimo v posodi in jo samo pokrijemo s folijo ali pa jo zavijemo v folijo in jo damo za 1 uro počivat v hladilnik. Lahko tudi dalj časa.
Po 1 uri pečico prižgemo na 180° C. Nato na pekač postavimo peki papir. Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih malo potlačimo ter postavimo v pekač. Po želji dodamo oreščke. Medenjaki naj ne bodo naloženi preveč skupaj, saj se med peko malo povečajo.
Postavimo v ogreto pečico in pečemo največ 15 minut.
Postrežemo jih lahko takoj. V posodi medenjaki zdržijo dolgo in ostanejo mehki ves čas. Je pa res, da pri nas doma nikoli ne zdržijo dolgo, ker jih prej pojemo.
Dober tek 🙂