Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih
Print Friendly, PDF & Email

Medenjaki … mmmm. 🙂 Med in vonj po cimetu me vedno z mislimi prestavita v praznične zimske mesece. Tudi, če medenjake pečem sredi poletja. 🙂 Ta omamni vonj in mehka sredica pa sta kot zanalašč za posladkati se ob kaki dobri kavici ali čajčku. Primeri pa so tudi kot ”home made” ali po slovensko doma narejeno darilo za naše najdražje.

Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih

Mehki medenjaki – pripomočki:

  • posoda za mešanje
  • kozica/posodica za med
  • folija za živila
  • pekač
  • peki papir

Mehki medenjaki – sestavine:

  • Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih550 g moke
  • 170 g sladkorja v prahu
  • 150 g masla ali margarine
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 jajci
  • 160 g medu
  • 2 žlički cimeta
  • oreščki za okrasitev

Mehki medenjaki – postopek:

Najprej segrejemo med in ga pustimo, da se ohladi. Segrejemo ga samo v primeru, da ni v tekočem stanju, saj ga drugače težko pregnetemo z ostalo maso.

Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih

Med tem v posodi najprej zmešamo suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, cimet in sodo.

Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih

Nato dodamo še maslo, jajca in med in vse skupaj dobro pregnetemo.

Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih

Maso lahko pustimo v posodi in jo samo pokrijemo s folijo ali pa jo zavijemo v folijo in jo damo za 1 uro počivat v hladilnik. Lahko tudi dalj časa.

Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih

Po 1 uri pečico prižgemo na 180° C. Nato na pekač postavimo peki papir. Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih malo potlačimo ter postavimo v pekač. Po želji dodamo oreščke. Medenjaki naj ne bodo naloženi preveč skupaj, saj se med peko malo povečajo.

Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustihDišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih

Postavimo v ogreto pečico in pečemo največ 15 minut.

Dišeči in mehki medenjaki, ki se kar stopijo v ustih

Postrežemo jih lahko takoj. V posodi medenjaki zdržijo dolgo in ostanejo mehki ves čas. Je pa res, da pri nas doma nikoli ne zdržijo dolgo, ker jih prej pojemo.

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 88 Povprečno: 4.2]

Sandra

Obožujem peko in ustvarjanje v kuhinji - sicer, če bi to povedali moji mami oziroma moji celi družini 5 let nazaj bi se vam smejali :). Rada odkirvam nove okuse, nove sladice in z njimi presenetim domače in prijatelje. Čokoholik, nora na kokos, pa še kaj bi se našlo :).

Dodaj odgovor