Zlato ocvrte sardelice
Okusne, ocvrte sardelice, so zdrav obrok, ki ga hitro pripravimo, zraven pa sezonska solata in lahko uživamo na dopustu ali pa doma. Priprava ocvrtih sardelic je zelo enostavna. Jaz obožujem sardelice brez kosti, zato pri čiščenju sardelic odstranim tudi kosti. Strokovnjaki poudarjajo, da so manjše ribe bolj zdrave in bolj priporočljive v prehrani otrok in nosečnic. Sadelice spadajo med manjše ribe. Naj se na naših jedilnikih večkrat pojavijo sardelice.
Zlato ocvrte sardelice – pripomočki:
- škarje
- skleda s cedilom
- skleda za moko
- papirnate serviete
- ponev
- penovka
Zlato ocvrte sardelice – sestavine
Za 4 osebe:
- 800 g sardelic
- 4-6 žlic moke
- 5 dl olja za cvrtje
- sol
Zlato ocvrte sardelice – postopek:
Vodo osolimo in v njej speremo sardelice, ki smo jih kupili. Potem prerežemo trebuh izvlečemo drobovino, odstranimo glavo. Ob kosti potegnemo s prstom in odpremo sardelo kakor knjigo.
Potegnemo še po drugi strani kosti, da odstopi od mesa. Kost potegnemo in jo pri repu odtrgamo. Sardelice po čiščenju vsako posebej na hitro speremo. Tako so sardelice očiščene, sedaj se morajo dobro odcediti in osušiti od tega je odvisno koliko moke se bo oprijelo sardelic.
V skledo stresemo moko in v njej povaljamo sardelice z obeh strani. V ponev natočimo olje in ga segrejemo, da zacvrči, ko damo poskusno sardelico v ponev. Ko so sardele ocvrte na prvi strani in dobijo zlato rjavo barvo jih obrnemo, in ocvremo še po drugi strani, da so obojestransko lepo zapečene
.
Ocvrte sardelice naložimo na papirnate serviete, da popivnajo odvečno olje.
Še tople sardelice serviramo z limono in, poleg lahko dodamo različne solate in kruh.
Dober tek vam želi Lučka.