Golaž iz stročjega fižola
Print Friendly, PDF & Email

Golaž iz stročjega fižola, je poletna poslastica v času, ko imamo stročjega fižola v izobilju, jed je sladko slana in lahka, da je primerna za vroče poletne dni, kakor tudi za hladnejše, saj stročji fižol lahko zamrznemo in si sredi zime pričaramo poletno kosilo.

Mladi stroki stročjega fižola so cenjeni in najbolje jih je uporabiti sveže takoj z vrta, okusen je pripravljen v solati, omakah, enolončnicah, rižotah in med testeninami. Če pa je stročjega fižola veliko, ga lahko shranimo po naslednjih treh postopkih: stročji fižolstročji fižol v slanici ali pa stročji fižol v kisu.

Pripomočki za pripravo golaža iz stročjega fižola:

  • kozica
  • ponev
  • krožnik
  • skleda
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • žlica
  • nož
  • štedilnik

Sestavine za pripravo golaža iz stročjega fižola

Za 4 obroke:

  • 1000 g stročjega fižola
  • 250 g čebule
  • 50 ml olja po želji
  • 250 g zelene paprike
  • 500 g paradižnika ali 250 ml paradižnikove mezge
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • morska sol po okusu
  • 4 žlice pšenične moke tip 500
  • 800 ml vode
  • drobnjak ali peteršilj (svež ali zamrznjen)

Priprava golaža iz stročjega fižola

Najprej naberemo stroke stročjega fižola, jih operemo in narežemo na približno dolžino 3,5 cm, da so primerno veliki za v usta. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. Papriko tudi operemo jo prerežemo po dolžini na polovico in odstranimo pecelj in seme potem pa jo narežemo na kocke 1,5 cm. Paradižnik splaknemo pod tekočo vodo in narežemo na tanjše krhlje.

V kozico damo olje in na njem med stalnim mešanjem popražimo sesekljano čebulo, da zarumeni, potem dodamo še stročji fižol in papriko, vse sestavine dobro premešamo in pražimo 10 minut.

V ponvi brez maščobe med stalnim mešanjem popražimo moko, da rahlo zarumeni in jo dodamo v kozico k stročjemu fižolu, dodamo tudi narezan paradižnik ali paradižnikovo mezgo in vse sestavine dobro premešamo.

Sestavine za golaž iz stročjega fižola zalijemo z vodo, posolimo in kuhamo, da postane stročji fižol mehak. Čas kuhanja stročjega fižola je 20 do 30 minut. Različne vrste stročjega fižola imajo različen čas kuhanja in zato je najbolje, da sami preverite, kdaj so stroki stročjega fižola kuhani in ali je jed dovolj slana.

Ko so stroki stročjega fižola kuhani, pripravite krožnike in nanje naložite golaž iz stročjega fižola, po želji potresite z drobnjakom ali peteršiljem.

Fižol je bil nekoč hrana podeželja, ki se je preselil tudi v mesto, tako kot tudi prebivalci. Lučka Glaser

Še nekaj jedi iz stročjega fižola:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor