Dežnikarice pečene na olivnem olju
Dežnikarice pečene na olivnem olju so moj najljubši način priprave dežnikaric, po tem postopku imajo dežnikarice kompaktno meso, okus pa rahlo spominja na lešnike in priprava je res preprosta in hitra. Potrebujemo 15 minut in okusen obrok je na mizi.
Poznano je, da se gobe razvrščajo pod začimbe in so tako težje prebavljive, zato jih uživajmo zmerno. Ker klobuk dežnikarice zraste na visokem betu, so zelo čiste, pri nabiranju pa je priporočljivo, da dežnikarice polagamo v posebno košaro in jih tako ohranimo čiste in si doma olajšamo delo pri čiščenju.
Pripomočki za dežnikarice pečene na olivnem olju:
- nož
- deska za rezanje
- krožnik
- ponev
- vilice
- žlica
- štedilnik
Sestavine za dežnikarice pečene na olivnem olju
Za dve osebi:
- 5 dežnikaric (oz. količina primerna jedcem)
- 2 jušni žlici olivnega olja
- morska sol po okusu
- šopek peteršilja
Priprava dežnikaric pečenih na olivnem olju
Dežnikaricam najprej odstranimo bet in druge smeti, ki se jih držijo, nato jih na hitro splaknemo pod hladno tekočo vodo, dežnikaric nikoli ne namakamo v vodi.
Klobuke razpolovimo in naložimo na čist krožnik. Obročki okrog beta so tudi okusni in užitni, zato jih tudi pripravimo za pečenje.
V ponev damo olje in ga segrejemo na srednji temperaturi, nato naložimo klobuke dežnikaric z resicami navzdol in jih na srednji temperaturi pečemo toliko časa, da resice pričnejo dobivati zlato barvo.
Ko so dežnikarice na eni strani zapečene, jih obrnemo in pečemo še na drugi strani. Dežnikarice sedaj potrosimo s soljo in z na drobno narezanim peteršiljem in slastne dežnikarice pečene na olivnem olju so pečene. Dober tek vam želim.
Spoštujmo naravo in njene darove. Lučka Glaser
Preberite nasvete, kako lahko dežnikarice še pripravite:
- Pražene dežnikarice za ozimnico.
- Posušene dežnikarice v prahu.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Panirane dežnikarice.
- Gobova pašteta.
- Panirane dežnikarice iz pečice.