Dežnikarice pečene na olivnem olju
Print Friendly, PDF & Email

Dežnikarice pečene na olivnem olju so moj najljubši način priprave dežnikaric,  po tem postopku imajo dežnikarice kompaktno meso, okus pa rahlo spominja na lešnike in priprava je res preprosta in hitra. Potrebujemo 15 minut in okusen obrok je na mizi.

Poznano je, da se gobe razvrščajo pod začimbe in so tako težje prebavljive, zato jih uživajmo zmerno. Ker klobuk dežnikarice zraste na visokem betu, so zelo čiste, pri nabiranju pa je priporočljivo, da dežnikarice polagamo v posebno košaro in jih tako ohranimo čiste in si doma olajšamo delo pri čiščenju.

Pripomočki za dežnikarice pečene na olivnem olju:

  • nož
  • deska za rezanje
  • krožnik
  • ponev
  • vilice
  • žlica
  • štedilnik

Sestavine za dežnikarice pečene na olivnem olju

Za dve osebi:

  • 5 dežnikaric (oz. količina primerna jedcem)
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • morska sol po okusu
  • šopek peteršilja

Priprava dežnikaric pečenih na olivnem olju

Dežnikaricam najprej odstranimo bet in druge smeti, ki se jih držijo, nato jih na hitro splaknemo pod hladno tekočo vodo, dežnikaric nikoli ne namakamo v vodi.

Klobuke razpolovimo in naložimo na čist krožnik. Obročki okrog beta so tudi okusni in užitni, zato jih tudi pripravimo za pečenje.

V ponev damo olje in ga segrejemo na srednji temperaturi, nato naložimo klobuke dežnikaric z resicami navzdol in jih na srednji temperaturi  pečemo toliko časa, da resice pričnejo dobivati zlato barvo.

Ko so dežnikarice na eni strani zapečene, jih obrnemo in pečemo še na drugi strani. Dežnikarice sedaj potrosimo s soljo in z na drobno narezanim peteršiljem in slastne dežnikarice pečene na olivnem olju so pečene. Dober tek vam želim.

Spoštujmo naravo in njene darove. Lučka Glaser

Preberite nasvete, kako lahko dežnikarice še pripravite:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor