Česnovi peski v golažu
Česnovi peski so cvetovi, ki zrastejo v času rasti česna in jih je potrebno pred cvetenjem, ko so še lepo zeleni, potrgati, da omogočimo boljšo rast česna v zemlji.
Cvetov, ki jih imenujemo tudi peski ali pski, ne zavržemo, saj jih v kulinariki za pripravo različnih obrokov lahko koristno uporabimo, saj vsebujejo vse enake sestavine in imajo vonj kot česen, zato je tudi golaž iz česnovih peskov zelo okusen z rahlim vonjem in okusom po česnu.
Pripomočki za pripravo česnovih peskov v golažu
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo česnovih peskov v golažu
Za šest oseb:
- 350 g narezanih česnovih peskov
- 400 g govejega mesa
- 130 g čebule
- 100 ml sončničnega olja
- 150 g rdečega korenčka
- 200 g zelene paprike
- 1,5 l vode
- 1 žlica mlete rdeče sladke paprike
- 100 ml belega vina
- 3 žlice drobtin
- sol po okusu
Postopek za pripravo česnovih peskov v golažu
Česnove peske operemo in jih narežemo na dolžino 1 do 2 cm, goveje meso pa na kocke približno 2 do 3 cm.
Čebulo narežemo na drobno in jo prepražimo, da postekleni in po kuhinji zadiši po praženi čebuli, dodamo na kocke narezano meso in pražimo približno 45 minut oziroma toliko časa, da se meso zmehča, med praženjem večkrat premešamo.
Korenček nastrgamo na ročnem kuhinjskem strgalniku, papriko pa narežemo na rezance in oboje dodamo praženemu mesu, premešamo in prepražimo vse skupaj še 2 do 3 minute, nato dodamo še na drobno narezane česnove peske, dolijemo vodo, posolimo in kuhamo v pokritem loncu približno 1 uro, da se okus in vonj vseh sestavin prepojita. Za izboljšanje okusa in zgostitev dodamo še vino, mleto rdečo papriko in drobtine, ponovno premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo še 15 do 20 minut.
Najbolj so okusni česnovi peski v golažu, če po kuhanju ostanejo v loncu še kakšno uro, svoj pravi okus pa dobijo naslednji dan, če jih je še kaj ostalo.
Ker so peski zeleni, je tudi obrok bolj zelene barve, toda okus in aroma ostaneta, sestavine pa nam potešijo lakoto. Lučka Glaser
Še nekaj idej kako pripraviti česnove peske (pske):