Mesna štruca s sirom
Print Friendly, PDF & Email

Mesna štruca s sirom, ki je zaradi posebnega postopka pečenja zelo sočna, rahla, okusna in se lepo reže. Je hitro pripravljena in, ko se v pečici peče, se lahko posvetimo pripravi ostalega kosila. Lahko pa jo pripravimo tudi en dan vnaprej. V tem primeru je najbolje, da pečeno mesno štruco ohladimo v pekaču in pustimo zavito v peki papir, da se ne izsuši. Tudi pogrejemo jo zavito v peki papir, odlična pa je tudi, če jo postrežemo hladno. Veseli je bodo tako otroci kot odrasli.

Pripomočki za pripravo mesne štruce s sirom:

  • pekač velikosti 35 x 25 cm
  • sekljalnik

Sestavine za pripravo mesne štruce s sirom

Za 8 oseb:

  • 1000 g mešanega mletega mesa ( 50% govedine in 50% svinjine)
  • 100 g žemelj ali belega kruha
  • 350 g ribanega sira mozzarella
  • 300 ml mleka
  • 100 g čebule
  • 100 g rdečega korenčka
  • 70 g rdeče paprike
  • 15 g česna
  • 1 žlica svinjske masti ali olje po želji
  • 1/2 žličke majarona (posušenega)
  • 1/2 žličke origana (posušenega)
  • 1 žlička peteršilja (posušenega ali svežega)
  • 1 žlička luštreka (posušenega ali svežega)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2 jajci

Priprava mesne štruce s sirom

suhe žemlje ali kruh narežemo na kocke, velike približno 1 centimeter in jih samo v posodo, zalijemo z mlekom in nato, medtem, ko se lotimo priprave mesa in zelenjave, večkrat premešamo, da se da se enakomerno navlažijo.

Čebulo in česen olupimo, korenček ostrgamo in operemo, papriko operemo, razpolovimo in odstranimo pecelj in semena.

Čebulo in česen ročno ali v sekljalniku na drobno sesekljamo, v kozico dodamo maščobo in na njej popražimo čebulo in česen, da postekleni.

Tudi korenček na drobno sesekljamo.

Dodamo ga v kozico k čebuli in pražimo, da korenček zadiši in spremeni barvo.

Papriko narežemo in sesekljamo na drobno, če dodamo svež peteršilj in luštrek ju tudi na drobno sesekljamo. Vso zelenjavo dobro prepražimo in odstavimo iz štedilnika, da se malo ohladi.

V skledo damo mleto mešano meso, namočene krušne kocke, prepraženo zelenjavo, sol, poper, origano, majaron in jajca.

Vse sestavine dobro zmešamo in potem dodamo mozzarello, ki jo enakomerno umešamo v maso.

Na ravno površino (kuhinjski pult, miza …) razgrnemo list papirja za peko in na sredino papirja za peko naložimo maso za mesno štruco s sirom in si pomagamo s peki papirjem, da jo poravnamo. Oblikujemo enakomerno debelo mesno štruco, debeline nekje  7 do 8 cm.  S papirjem za peko vred preložimo mesno štruco s sirom v pekač, ki je dovolj velik.  Maso za mesno štruco s sirom zavijemo v papir za peko, da aroma in sok ne bosta med peko izhlapela.

Tako pripravljeno in v papir za peko zavito mesno štruco s sirom, damo v ogreto klasično pečico na 200 °C za 45 minut, potem mesno štruco na vrhu odvijemo in jo zapečemo še 15 minut, prav tako na 200 °C, da se zlato rjavo zapeče. Sok, ki se nabere ob mleti pečenki s sirom, lahko postrežemo ob pečenki ali z njim prelijemo krompir, riž, testenine …

Ko je mleta pečenka s sirom pečena, jo pustimo vsaj 15 minut, da se malo ohladi, potem jo narežemo na kose široke približno 2 do 3 cm in postrežemo z najljubšimi prilogami in solatami.

Mleta mesna štruca s sirom je okusna, in tudi otroci jo obožujejo, ker je rahla, sočna… Njaam. Lučka Glaser

Preberite ideje, kaj lahko postrežemo zraven mlete mesne štruce s sirom:

In solate:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor