Morski sadeži v vinski omaki
Morski sadeži v vinski omaki, ki jim dodamo koruzno polento, nam zelo popestrijo jedilnik. Poznano je, da morskih dobrot premalo uporabljamo v kulinariki. Morski sadeži so zelo hitro pripravljeni, in ni se nam treba bati, da bi vsebovali drobne koščice, tako da zaužijemo kosilo ali večerjo s slastjo in užitkom. Pri uporabi vina pa moramo biti pazljivi, da ne uporabimo prekislega.
Pripomočki za pripravo morskih sadežev v vinski omaki:
- lonec
- žlica
- deska za rezanje
- nož
- krožnik
- merica za tekočino
- štedilnik
Sestavine za pripravo morskih sadežev v vinski omaki:
Za dve osebi:
- 500 g zamrznjenih morskih sadežev
- 3 žlice oljčnega olja
- 100 ml kvalitetnega rdečega, ne preveč kislega vina
- 400 g pločevinka paradižnikov pelatov
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlička suhega timijana
- vejica svežega rožmarina, lahko tudi suhega
- vejica peteršilja za dekoracijo
- poper po okusu
- sol po okusu
Za polento kot prilogo:
- 250 ml koruznega zdroba
- sol po okusu
- 1 l vode
- 1 žlica masti (ali olje po želji)
Postopek za pripravo morskih sadežev v vinski omaki:
Polento skuhamo in ohladimo po navodilih: Polenta za vse generacije.
Vse sestavine, ki jih bomo potrebovali si pripravimo, olupimo čebulo in česen in odpremo embalažo zamrznjenih morskih sadežev in pelatov.
V loncu segrejemo oljčno olje dodamo na drobno sesekljano čebulo, pražimo toliko časa, da čebula postekleni, dodamo še na drobno narezan česen in, ko zadiši po česnu, dodamo morske sadeže in pražimo toliko časa, da del tekočine izhlapi, med praženjem večkrat premešamo.
Ko je del tekočine izhlapel, dolijemo rdeče vino in nadaljujemo s praženjem na blagem ognju, ko polovica tekočine izhlapi, dodamo timijan, vejico rožmarina, pločevinko pelatov, sol in kuhamo še 25 minut.
Omako poizkusimo, po potrebi dosolimo ali dodamo začimbo, serviramo na krožniku in dodamo koruzno polento.
Morski sadeži so bogastvo širnega morja, vino in polenta pa so naše primorske dobrote. Lučka Glaser
Morske dobrote tudi na drugačen način:
- Omaka s tuno za testenine.
- Enostavna rižota z morskimi sadeži.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- Namaz iz avokade in tune.
- Ocvrte sardele v čebulni marinadi.
- Zlato ocvrte sardelice.