Svinjska krača pečena v masti
Print Friendly, PDF & Email

Svinjska krača je med gurmani zelo priljubljena in jo, tako kot telečjo, pripravijo na več načinov. Jaz sem se odločila, da jo spečem skupaj s slanino, ki jo bom cvrla za pripravo svinjske masti in ocvirkov in tako ”ubila dve muhi na en mah”. Svinjska krača je tradicionalna jed Slovencev v pustnem času in poleg ostalih dobrot ne sme manjkati na jedilniku. Naši dedki in babice so že od nekdaj kračo shranili za pustni čas, ko se je vsa družina zbrala okoli mize. Kračo postrežemo lahko zraven različnih jedi, kot so zelje, repa,  kot samostojno jed z ajvarjem in naribanem hrenom. Jaz sem cvrla slanino in pekla kračo v pečici, kar je zelo enostavno, okusno in krača je zelo sočna. Recept je napisan za pripravo v pečici.

Svinjska krača pečena v masti – pripomočki:

  • večja posoda za cvrtje slanine (za v pečico)
  • kuhalnica
  • nož
  • deska
  • kuhinjske klešče
  • kozarci za vlaganje s pokrovčki
  • nalepke za etikete
  • servirni krožnik
  • pečica

In še:

  • kozarci s pokrovčki za shrambo masti in ocvirokc

Svinjska krača pečena v masti – sestavine:

Za 2 osebi

  • svinjska krača
  • 3 kg na debelo mlete slanine (špeha)
  • 2 čebuli
  • žlica soli
  • sol za kračo
  • 5 lovorovih listov

Svinjska krača pečena v masti – postopek:

Kupimo debelo mleto slanino in jo naložimo v večjo posodo in jo pečemo po tem postopku: mast z ocvirki.  Še lažji postopek pa je, da pripravimo slanino v pečici in ni potrebno toliko mešati, ker toplota kroži iz vseh strani in se zato zelo lepo in hitro speče slanina in zlato zapeče krača. Najprej  damo posodo z slanino v pečico na 150 stopinj Celzija (ventilatorska pečica), da se prične topiti, potem začinimo kračo s soljo, da se krača osoli tudi v notranjosti.

Kračo, ko jo kupimo, prosimo mesarja, da nam jo prerežejo na pol tako jo lažje nasolimo in tudi čas pečenja je krajši. Olupimo in razpolovimo čebuli, pripravimo lovorove liste.

Ko vidimo, da se je slanina pričela topit, kakor se vidi na spodnji fotografiji, damo v posodo sol in dobro premešamo potem pa kračo, čebulo in lovorove liste. Vse skupaj  potlačimo, da so  krača, čebula in lovorovi list v tekoči masti. Vrnemo v ventilatorsko pečico in pečemo na 180 stopinjah Celzija. Tako pečemo približno 2 – 3 ure (odvisno od velikosti krače).

Skozi ves čas skrbimo, da je krača, čebula in lovorjev list v tekoči masti in ne gleda ven. Ko vidimo, da je čebula pečena, je tudi krača in ostalo pečeno. Najpej previdno s kuhinjskimi kleščami za prijemanje mesa vzamemo kračo iz masti in jo podržimo nad mastjo, da se odvečna maščoba odteče, potem pa položimo na servirni krožnik.

Potem poberemo iz masti čebulo in lovorjev list. Najprej z zajemalko z vrha pobiramo čisto mast in jo shranjujemo v steklene kozarce za vlaganje. Potem pa naložimo v kozarce ocvirke z mastjo in še vroče zapremo z pokrovčki, ki dobro tesnijo. Pustimo, da se mast in ocvirki počasi ohlajajo, potem napišemo etikete, kjer označimo ime shranka in datum. Na tej povezavi boste dobili natančen opis kako shraniti mast in ocvirke.

Pečeno svinsko kračo lahko ponudite zraven:  kmečkega kislega zelja, kremne bučne juhe, porove juhe, grahove juhe, zdravilne prežganke, juhe iz koprivslastne trojke v enolončnici , enolončnice iz ohrovtadušenega kislega zelja, ali pa zraven rumene kolerabe v omaki.

Pridejo dnevi, ko si moramo privoščiti, da smo mastni okrog ust, dober tek želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor