Slavnostna svinjska pečenka v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Slastna, sočna svinjska pečenka, ki je slovenska tradicionalna jed za praznike in slavnostna kosila, večerje, je enostavna za pripravo. Imeti moramo lep svež kos svinskega mesa, ki ga začinimo tik pred peko,  lahko že dan poprej, in spečemo brez kakšnega zapletenega postopka. Moramo pa si vzeti čas, da se pečenka lepo počasi peče, da je pečena tudi v sredini. Dobro je, da se pečenka vsaj malo ohladi, preden jo pričnemo rezati, da se ne drobi. Še boljše pa je, da pečenko spečemo dan pred serviranjem, okusi se bolj poudarijo in meso lahko narežemo na lepše in tanjše kose ter v pokriti posodi z lastno omako (sokom) pogrejemo.  Zraven pečenke pa lahko ponudimo za toplo predjed okusno porovo juho ob pečenki pa tudi dušeno sladko zelje ali pa svežo solato.

slavnostna-svinjska-pecenka-v-pecici

Svinjska pečenka v pečici – pripomočki:

  • pečica
  • pekač primera 30 cm s pokrovom
  • posoda za serviranje
  • posoda, ki ima pokrov za shranjevanje v hladilniku
  • nož
  • vilice
  • žlica

Svinjska pečenka v pečici – sestavine:

Za 4 osebe

  • 1 kg svinske vratovine
  • sol
  • cimet
  • 2 lovorjev lista
  • 3 nageljnove žbice ( klinčki )
  • 6 strokov  česna
  • 3 rezini  bio limone
Priporočilo
Klasično limono lahko dobro operemo v topli vodi s soda bikarbono. Najprej limono namakamo v vodi z sodo bikarbono in po 10 minutah dobro speremo z tekočo vodo. Tako postane tudi olupek brez pesticidov.

Svinjska pečenka v pečici – priprava:

Meso speremo pod tekočo vodo in malo podržimo, da odteče odvečna voda in položimo v pekač, potem pripravimo začimbe.

slavnostna-svinjska-pecenka-v-pecici

Meso najprej  enakomerno natremo s soljo, potresemo rahlo z cimetom in naredimo z nožem zareze za stroke česna.

slavnostna-svinjska-pecenka-v-pecici

Stroke česna nabodemo v meso, na meso damo nageljnove žbice, poper, lovorjev list in rezine limone.

slavnostna-svinjska-pecenka-v-pecici

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) in vanjo položimo pekač z pečenko, ki naj bo pokrit in tako pečemo 1 uro. Pekač odkrijemo in pečemo še 30 minut, pri tem meso polivamo s tekočino iz dna pekača, da bo pečenka bolj sočna. Potem meso ponovno pokrijemo in pustimo v pečici še 10 do 20 minut.

slavnostna-svinjska-pecenka-v-pecici

Pečenko pečemo v pekaču, ki je le malo večji od velikosti mesa, da se sok od pečenke ne izsuši. V primeru, da zraven pečete krompir ali zelenjavo, lahko vzamete primerni pekač. Pekač mora biti poln.

slavnostna-svinjska-pecenka-v-pecici

Ohlajeno ali pa hladno pečenko narežemo na tanke kose in postrežemo. Ohlajena pečenka je tudi zelo okusna za narezek, je primerna za pripravo sendvičev, lahko je hladna predjed ali jo pa, narezano pogrejemo na lastnem soku in postrežemo s prilogo, ki jo imamo radi. Pečenko lahko postrežete v kombinaciji različnih solat in prilog. Če vam ostane kos pečenke, jo ohlajeno shranite v posodo, ki ima pokrov, ki dobro tesni.  Shranite jo v hladilnik in režemo jo tik pred uporabo, da se ne izsuši.

slavnostna-svinjska-pecenka-v-pecici

Dober tek vam želim, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor